"Biolandbouw brengt evenveel op als klassieke landbouw"

De biologische landbouw benadert naar opbrengst steeds meer de klassieke variant. Dat blijkt uit langdurig onderzoek op een proefboerderij van Wageningen Plant Research in Nederland. “Het is een kwestie van tijd om het gat te dichten tussen biologische en gangbare opbrengsten”, stellen de onderzoekers. 

9 februari 2018
Biolandbouw

De opbrengsten in een biologisch landbouwsysteem liggen steeds dichter bij de opbrengsten in een gangbare teelt. Biologische teelt leidt volgens de onderzoekers van Wageningen Plant Research op termijn bovendien tot een meer stabiele productie. En ook nog eens tot een meer efficiënt gebruik van nutriënten, met onder meer vijftig procent minder nitraatuitspoeling en meer organische stof in de bodem.

Het onderzoek werd uitgevoerd op een proefboerderij in Nederlands-Limburg. De onderzoekers teelden op één perceel zandgrond volgens de principes van biolandbouw. Op een ander perceel werd geteeld volgens gangbare methodes. De opbrengst van het biologische perceel lag in de beginfase lager. Maar na dertien jaar bleek de productiviteit op beide percelen even hoog te liggen. Wetenschappers stellen dat de bodem enige tijd nodig heeft om zich aan te passen. Door te kiezen voor een langdurig onderzoek onderscheidt deze studie zich meteen van soortgelijke, kortlopende studies.

Schommelingen

Op het biologische perceel werd een stabielere en efficiëntere productie vastgesteld, met vijftig procent minder uitspoeling van nitraat, meer organische stof door koolstofbinding, wat resulteert in CO2-reductie en een stabieler voedselweb in de bodem. De bodem van een biologische teelt kan zelf schokken opvangen, waardoor er minder schommelingen zijn. Doordat er op biologische teelten traagwerkende meststoffen worden toegediend zijn er ook minder pieken en dalen in de nutriëntgehaltes in de bodem. 

Kwestie van tijd

“Een van de meest gehoorde kritieken op biologische landbouw is dat het minder productief is dan de gangbare landbouw”, vertelt BioForum aan het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt). “Uit dit onderzoek blijkt het opbrengstverschil een kwestie van tijd te zijn. Het Amerikaanse Rodale Institute kwam na een langdurig onderzoek tot dezelfde conclusie. Dit nieuwe onderzoek nodigt opnieuw uit tot nuancering van de opbrengstdiscussie. Tegelijkertijd bewijst dit onderzoek ook hoe cruciaal een gezonde bodem is voor een stabiel landbouwsysteem.”

Bron: Vilt

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!