Biobased paviljoen bij Kamp C toont meer dan honderd natuurlijke bouwmaterialen

Vroeger bouwden we onze huizen met biobased materials. Gaan we daar opnieuw naartoe? The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een demontabel en modulair gebouwd levensgroot huis, toont hoe landbouwers en bouwers de handen in elkaar kunnen slaan.

Lien Moris | 2 mei 2023
The Exploded View Beyond Building Tom Cornille Evbb2
Tom Cornille

Meer dan honderd natuurlijke bouwmaterialen zijn in de tentoonstelling te zien: materialen uit voeding, planten, bacteriën, water, aarde en schimmels. Een kleine selectie:

  • Waterpasserende tegels van bagger. Deze stenen zijn gemaakt van baggerspecie uit Nederlandse waterwegen in combinatie met een beetje cement. In tegenstelling tot veel andere tegels laten ze regenwater door, zodat het in de bodem kan dringen.
  • Levende beschermlaag voor hout. Xyhlo Biofinish is een levende, 100 procent natuurlijke beschermlaag voor op hout. De coating is gemaakt van een ongevaarlijke, vrij in de natuur voorkomende schimmel, is zelfherstellend en geeft het hout een mooie matzwarte kleur. Het product kan aan het einde van de levensduur op verschillende manieren worden hergebruikt. Het zou zelfs waardevolle chemicaliën kunnen leveren.
  • Zelfhelend beton. Scheuren in uitgehard beton leiden in een natte omgeving tot lekkages en het roesten van de stalen wapening. Maar niet in het zelfhelend beton van Basilisk en de TU Delft. Dat bevat bacteriën en voedingsstoffen. Als water binnendringt, worden de bacteriën wakker en zetten ze de voedingsstoffen om in kalksteen. Daardoor wordt de scheur vanzelf dichtgemetseld, stopt de lekkage en is de wapening beter beschermd tegen aantasting. Zelfhelend beton hoeft daarom minder vaak gerepareerd te worden en gaat langer mee.
  • Jute muren. Het biocomposiet BioFold is gemaakt van textielafval (jute koffiezakken) en biobased plastics. Het materiaal wordt door middel van origamitechnieken en digitale productietechnieken in bijzondere vormen gegoten. Het heeft draagkracht, is flexibel en heeft akoestische kwaliteiten. Ideaal voor muren dus. Bovendien is het volledig recycleerbaar.
  • Composiet van rijstafval. Fiberplast tovert rijsthulzen afkomstig uit de voedselindustrie om tot een plaatmateriaal met unieke eigenschappen door ze te mixen met minerale olie en steenzout. Het materiaal is net zo breed toepasbaar als hout, het is water- en vochtbestendig en het kan tot mooie vloeiende vormen gebogen worden. Op dit moment wordt het gebruikt voor bouwborden, verkeersborden, gevelbekleding, meubilair en interieur.

Met de tentoonstelling wil Kamp C landbouwers en huizenbouwers tonen wat ze voor elkaar kunnen betekenen in de transitie naar circulair bouwen.

The Exploded View is nog tot en met oktober 2023 te zien bij Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw in Westerlo.

Bron: Kamp C en The Exploded View

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!