Bio-asfalt op basis van lignine krijgt stevige duw in de rug

Om de CO2-uitstoot van asfalt te drukken, kan bitumen vervangen worden door de natuurlijke bindstof lignine. Wageningen Food & Biobased Research leidt een onderzoeksproject om lignine op grote schaal te verwerken in Nederlands asfalt.

Lien Moris | 6 mei 2020
Lignine Als Grondstof Voor Bio Asfalt
Lignine is een natuurlijke lijmstof die bomen, maar ook grassen en stro, stevigheid én flexibiliteit geeft.

Richard Gosselink van het Nederlandse onderzoeksinstituut Wageningen Food & Biobased Research: “Het aanbod van bitumen, dat uit aardolie wordt gemaakt, staat wereldwijd onder druk en de kwaliteit fluctueert sterk. De natuurlijke lijmstof lignine (een stof uit de celwand van planten die als lijm fungeert tussen de vezels, red.) is een uitstekend alternatief, omdat het net als bitumen structuur en houvast geeft aan asfalt en het in grote hoeveelheden kan worden geproduceerd.”

“Door de helft van bitumen te vervangen door lignine, gaat de CO2-uitstoot nu al met 20 procent omlaag doordat het broeikasgas voor lange tijd in de weg wordt opgeslagen. Een groot voordeel is ook dat lignine op veel lagere temperaturen te produceren is dan bitumen; er is dus veel minder energie nodig.”

Groot potentieel

Lignine komt in enorme hoeveelheden vrij bij de productie van papier en karton, maar wordt vooral laagwaardig ingezet als brandstof voor energieopwekking. Gosselink: “Alleen al in Nederland wordt er jaarlijks 300.000 ton bitumen verwerkt in asfalt. Kijk je naar Europa, dan heb je het al snel over 15 miljoen ton per jaar. Er ligt dus een groot potentieel voor lignine. En de markt is er klaar voor om bitumen stapsgewijs te vervangen door lignine. Voorwaarde is wel dat de productie van geschikte lignines, waaronder in Nederland geproduceerde lignine, de komende jaren sterk wordt opgevoerd.”

Fietspad uit lignine

De technologie werd al verschillende keren succesvol toegepast. Sinds 2015 ligt er lignineasfalt op diverse locaties in de provincie Zeeland en in 2017 werd een ‘ligninefietspad’ aangelegd op de campus van Wageningen University & Research – een wereldwijde primeur.

In het project CHAPLIN test Wageningen Food & Biobased Research samen met partners uit de productieketen van asfalt de mogelijkheden van andere typen lignine uit Nederlandse biomassareststromen, zoals hout, stro en gras.

Gosselink: “Nieuwe toepassingen gaan we uitvoerig testen, in het lab en door op verschillende locaties demonstratiewegen aan te leggen. Daarnaast kijken we hoe we het productieproces kunnen optimaliseren, het asfalt in de gebruiksfase kunnen monitoren en hoe we lignineasfalt na gebruik kunnen integreren in het recycleproces waaraan de asfaltsector gewend is.”

Bron: Wageningen University & Research

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!