Bio-afbreekbare batterij van papier kan elektronische afvalberg verkleinen

Amerikaanse onderzoekers hebben een bio-afbreekbare batterij ontwikkeld op basis van papier, die een milieuvriendelijk alternatief vormt voor de klassieke wegwerpbatterij.

Margot Kennis | 13 augustus 2018
Battery 22225 960 720

In een studie, gepubliceerd in Advanced Sustainable Systems, stelt een onderzoeksteam van de Amerikaanse universiteit van Binghamton dat ze een biobatterij hebben ontworpen die buigzaam, makkelijk te fabriceren en laag in productiekost is. Bovendien zou de bio-afbreekbare batterij veel efficiënter zijn dan eerdere prototypes.

Licht en buigzaam

In het verleden werden al soortgelijke batterijen op basis van papier ontwikkeld, maar die bleken steeds met productie- en vermogensproblemen te kampen. Bovendien vielen lang niet alle prototypes onder de noemer ‘bio-afbreekbaar’. Volgens het Amerikaans onderzoeksteam zijn die problemen met hun biobatterij volledig van de baan. De batterij bestaat uit een hybride van papier en samengestelde polymeren die de batterij bio-afbreekbaar maken. Voor de studie werd de batterij ondergedompeld in water, waar deze – zonder de toevoeging van extra micro-organismen – gemakkelijk oploste.

Volgens de onderzoekers biedt hun innovatieve ontwerp verschillende voordelen. Zo is de batterij licht in gewicht, eenvoudig te produceren en laag in productiekost. Bovendien is ze buigzamer dan ‘gewone’ batterijen, waardoor het vermogen opgevoerd kan worden door de papier-polymeercomponenten op elkaar te stapelen of te vouwen. De biobatterij zou ook een veel betere verhouding tussen kostprijs en geleverd vermogen hebben dan andere batterijen op basis van papier.

Elektronische afvalberg

De nieuwe, bio-afbreekbare batterij kan volgens de onderzoekers een belangrijk hulpmiddel zijn om de wereldwijde elektronische afvalberg te verkleinen. Uit een VN-rapport uit 2017 bleek dat slechts twintig procent van al het elektronisch afval ter wereld vandaag gerecycleerd wordt. Het overgrote deel komt terecht op grote stortplaatsen, waar batterijen toxische chemicaliën afgeven die de omliggende natuur kunnen vervuilen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!