Bio-afbreekbaar plastic na drie jaar nog niet afgebroken

Een studie aan Plymouth University onderzocht het afbraakproces van verschillende soorten plastic zakjes in het milieu. Na drie jaar in zeewater of onder de grond waren zowel de klassieke zakjes als de biologisch afbreekbare alternatieven nog volledig intact. Het composteerbare zakje verging sneller, al kon men na 27 maanden onder de grond nog altijd resten terugvinden.

Koenraad Coel | 30 april 2019
Plymouth University Biodegradable

De onderzoekers bekeken in de test vijf verschillende soorten winkelzakjes die courant verkrijgbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk. De materialen werden getest in de open lucht, in zeewater of in de ondergrond. In open lucht vergingen alle zakjes binnen de negen maanden. Het composteerbare materiaal verdween in het zeewater zelfs binnen drie maanden, maar werd na 27 maanden nog steeds in de bodem teruggevonden. De biologisch afbreekbare zakjes konden na drie jaar in het zeewater of onder de grond zelfs nog gebruikt worden om winkelwaar te dragen.

Standaard nodig

Dat materiaal met het label ‘biologisch afbreekbaar’ zolang intact blijft verbijsterde de onderzoekers. Ze stellen dat de gebruikte labels in de praktijk weinig informatie bieden voor de consument. Elk materiaal dat kan afgebroken worden door biologische processen, kan men biologisch afbreekbaar noemen. Soms gaat het echter over materiaal dat enkel vergaat bij blootstelling aan de lucht of alleen composteert bij voldoende hoge temperatuur. Als het bedolven raakt in een vuilnisbelt, is er van die biologische afbraak dus weinig sprake.

“Onze studie toont aan dat er nood is aan een effectieve standaard voor afbreekbare materialen,” zegt professor Richard Thompson, hoofd van de International Marine Litter Research Unit: “We moeten weten hoe ze kunnen verwerkt worden en op welke tijdschaal dat gebeurt.”

Bron: Plymouth University

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!