Plus Bestaan onze ramen binnenkort uit ‘transparant’ hout?

Zweedse onderzoekers zijn erin geslaagd om hout niet alleen voor een groot stuk doorzichtig te maken, maar ook een extra warmte-controlerende eigenschap toe te voegen. Zijn onze vensters binnenkort uit transparant hout gemaakt? En is dat ook duurzamer?

Ellen Vervoort | 4 april 2019
Transparentw
American Chemical Society

De Zweedse wetenschappers van de Luleå University of Technology bouwden voort op een onderzoek uit 2016, waarbij ze erin slaagden om de lichtabsorberende ligninefractie uit kurkhout van de snelgroeiende balsaboom te verwijderen. “Aan het witte materiaal voegden we acrylzuur toe. Dat maakt het hout niet alleen grotendeels doorzichtig, maar ook veel steviger”, zegt Céline Montanari aan de BBC World Service. “Het materiaal lijkt op matglas, maar laat wel 90 procent van het licht door, wat vergelijkbaar is met plexiglas.”

Klimaatregelaar

Het bewerkte balsahout heeft bovendien nog een ander pluspunt. Naast het acrylzuur voegden de Zweden nog polyethyleenglycol toe. Dat dient als stabilisator, maar geeft het doorzichtige hout ook een extra warmte-controlerende eigenschap.

“Als er bij dagtemperaturen zonlicht op het transparante hout valt, absorbeert het de warmtestraling. Zo zal het binnen lekker koel zijn. ’s Nachts, als de temperatuur daalt, geeft het hout die warmte weer af en warmt het binnen weer op.

Duurzaam?

Het polyethyleenglycol dat de onderzoekers gebruiken, is naar eigen zeggen gemaakt uit biomassa. Het is ook biodegradeerbaar. “Acrylzuur is daarentegen nog niet afbreekbaar, maar dat kan in de toekomst vervangen worden door een ander biogebaseerd materiaal”, zegt Montanari aan Phys.org

En het hout? Balsahout is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Daarom is het zaak om de technologie in de toekomst ook te kunnen toepassen op Korte Omloophout.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.