Plus Beslist u straks mee over de toekomst van uw wijk?

Om de energietransitie waar te maken, is een grootscheepse renovatie van onze bestaande gebouwen nodig. Bovendien moeten woningen straks zoveel mogelijk in hun eigen groene energie voorzien. Vanwege het schaalvoordeel worden best hele wijken in een keer omgebouwd. Maar hoe pak je zo’n collectieve renovatie aan? Een Europees consortium onder leiding van Vlaamse wetenschappers ontwikkelde een webplatform dat bewoners, lokale besturen en bedrijven mee laat beslissen over de toekomst van hun wijk.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Duurzaam Bouwen
Katelijne Norga | 13 januari 2017
Id 201701181621380
De Van Peenestraat in Kiel West. De Antwerpse wijk deed dienst als proeftuin voor ECODISTR-ICT.
©ID/ Patrick De Roo

Maar liefst 40 procent van het Europese energieverbruik houdt verband met onze gebouwen. En in 2050 zal naar schatting nog de helft van die gebouwen in gebruik zijn. Conclusie: we moeten van het verbeteren van de energieprestaties van onze gebouwen een prioriteit maken, meent Stijn Verbeke van onderzoekscentrum EnergyVille. Hij gelooft sterk in een collectieve strategie. “In Vlaanderen is het nog heel gewoon dat ieder huis een eigen verwarmingsinstallatie heeft. En als we zonnepanelen installeren, doen we dat alleen op ons eigen dak. Maar door renovaties en hernieuwbare energie op wijkniveau te bekijken, creëer je een schaalvoordeel, waardoor projecten financieel interessanter worden.” 

“Gezamenlijke renovaties bieden ook het voordeel dat je de productie van hernieuwbare energie – zonnepanelen, wkk, warmtepompen … - in de wijk kunt integreren. Maar ook andere doelstellingen realiseer je gemakkelijker op grotere schaal. Want renovatie gaat over veel meer dan energie alleen, het gaat ook over gezondheid, comfort, esthetiek, groen in de omgeving, water, mobiliteit en sociale cohesie.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.