BENEO vormt oude bezinkingsvijver om tot toevluchtsoord voor wilde dieren

BENEO, producent van ingrediënten bestemd voor de voedings-, veevoeder- en farmaceutische sector, heeft een programma gelanceerd om te zorgen voor meer biodiversiteit rond de productiesite van Oreye. Het bedrijf werkt daarvoor samen met milieuorganisaties Natagora en Natagriwal.

Inès Aoun | 1 september 2021
Benpr006A
De oude bezinkingsvijver in Oreye
©BENEO

In het Waalse Oreye gaat BENEO een oude bezinkingsvijver en het omliggende gebied transformeren tot een reservaat voor wilde dieren, zoals zeldzame vogels, bevers, vleermuizen, herten en kikkers.

BENEO gebruikte de oude bezinkingsvijver vroeger om suikerbieten te wassen. Het water werd door de vijver geleid zodat de aarde naar de bodem van de vijver kon zinken en het schone water kon worden hergebruikt. Al dertig jaar lang wordt de oude bezinkingsvijver en de omgeving ongemoeid gelaten. Daardoor hebben heel wat diersoorten er zich genesteld. De rietvelden langs de waterkant vormen bijvoorbeeld een ideale habitat voor trekvogels, inheemse watervogels, herten en vossen. Ook het achterliggende bos biedt een schuilplaats voor roofvogels, zangvogels, konijnen, vleermuizen en bevers.

Leegstaande elektriciteitscabine

Het bedrijf, dat deel uitmaakt van de Duitse groep Südsucker, doet nu een beroep op Natagora en Natagriwal om de biodiverse omgeving verder te ontwikkelen. Natagriwal werkt bijvoorbeeld samen met de landbouwers van de omliggende percelen om ecologische corridors tussen de gewassen en de ongerepte gebieden op een duurzame manier aan te leggen. Natagora neemt ondertussen via allerlei initiatieven het voortouw bij de bescherming van de inheemse fauna en flora in het reservaat, door bijvoorbeeld de soorten te tellen en nieuwe leefgebieden te creëren. De organisatie richt momenteel een leegstaande elektriciteitscabine in om vogels te observeren en te ringen.

De site in Oreye strekt zich uit over 30 hectare. Op het terrein staan nog vier andere bezinkingsvijvers, die actief worden gebruikt om cichoreiwortels te wassen. De rest van het gebied is bestemd als landbouwgrond.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!