Beneens mag eerste circulaire gebouw in Vlaanderen bouwen

Kamp C, het kenniscentrum voor duurzame innovatie in de bouw, wil op haar terrein in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw van Vlaanderen bouwen. Ze gaan daarvoor in zee met het consortium Kamp Circulair. Zij wonnen afgelopen week de innovatieve circulaire aanbesteding.

Elke Doms | 29 januari 2020
Kamp Circulair
Het winnende consortium Kamp Circulair poseert met medewerkers van Kamp C.
© Kamp C

‘t Centrum, zoals het nieuwe gebouw zal heten, moet dienen als showcase van hoe circulaire principes in de praktijk gebracht kunnen worden. Het voorstel van Kamp Circulair kwam als beste uit de bus. Aannemersbedrijf Beneens uit Olen trekt het consortium, waar verder ook TEN, Streng-th, Muurtuin, West Architectuur, Tenerga en VITO deel van uitmaken.

Volledig demonteerbaar

Het winnende ontwerp vertrekt van een gridstructuur met twee vaste kernen waarin de trappen, liften en sanitaire blokken zitten. Alles rond deze kernen is flexibel en makkelijk aanpasbaar aan veranderende noden. Wat vandaag een kantoor is, kan morgen een open ontmoetingsruimte worden. Het hele gebouw wordt demonteerbaar. Als er over een aantal jaar aanpassingen nodig zijn aan het gebouw, kunnen alle elementen eenvoudig gedemonteerd worden en elders opnieuw opgebouwd. Verder worden er duurzame en herbruikbare materialen gebruikt en is het gebouw een expo voor circulair bouwen. Ook diverse circulaire businessmodellen werden opgenomen, zoals verlichting en buitenschrijnwerk als dienst.

De opdracht loopt voor een periode van 20 jaar. Kamp Circulair zal dus niet alleen instaan voor het ontwerp en de bouw, maar ook het toekomstige onderhoud en de energievoorziening. Dat past bij het circulaire ideeëngoed: de bouwpartijen worden zo getriggerd om efficiënter om te gaan met de producten en diensten.

Experimentele selectieprocedure

Aan de selectie van het voorstel van Kamp Circulair ging een uitgebreid aanbestedingstraject vooraf. Kamp C startte de selectieprocedure in november 2018. In de eerste fase werd de selectieleidraad gepubliceerd. Van de zeven consortia die zich hiervoor inschreven, werden er drie weerhouden voor de tweede fase: de dialoog. Zij werden elk tweemaal uitgenodigd om hun voorstel te bespreken. De bedoeling daarvan was om vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, kennis te delen en de opdracht te verbeteren. In de laatste fase werd de finale opdracht gepubliceerd, en konden de drie consortia hun aanbiedingen indienen.

Bij de beoordeling werd rekening gehouden met het schetsontwerp en de inpassing in de omgeving van het gebouw, de mate van circulariteit, en het plan van aanpak. In tegenstelling tot traditionele aanbestedingen, speelde de prijs geen rol meer. Het budget was immers vooraf vastgelegd; de deelnemende consortia moesten een zo goed en allesomvattend mogelijk ontwerp afleveren dat binnen het budget paste. Dit bedrag wordt aan het winnende consortium gegeven, ongeacht wat exact de kosten zijn.

Het intensieve, experimentele aanbestedingsproces was bedoeld om lessen uit te trekken voor toekomstige circulaire bouwprojecten. Een eindrapport met adviezen zal in de loop van maart gepubliceerd worden op de website van Kamp C. Kamp C kon voor het traject rekenen op steun van OVAM, de provincie Antwerpen en Thomas More voor een totaalbedrag van € 366.174,08.

Een timing voor de start van de bouw is nog niet bekend.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!