Plus Belgische vliegtuigontmantelaar ook in eigen land van start

Midden oktober gaat het Belgische Aerocircular op de luchthaven van Oostende van start met het ontmantelen van vliegtuigen. Eerste klant is Lufthansa Technik, dat alvast tot eind 2020 vijftien afgedankte vliegtuigen naar de Belgische kust stuurt.

Fran Herpelinck | 6 september 2019
Dsc 0088 E1548629839306

Aerocircular is het geesteskind van twee ondernemers uit Oostende, die vier jaar geleden het idee opvatten om afgedankte vliegtuigen in hun geheel te ontmantelen en te recycleren. Hun businessmodel groeide als kool. Met zijn totaalaanpak is Aerocircular een unieke speler op een markt die nog heel gefragmenteerd is.

Bij gebrek aan een eigen loods was de start-up de voorbije jaren actief vanop de luchthaven van Frankfurt. Daar slaagde het team het voorbije voorjaar in een eerste missie: de volledige afbraak van een Airbus A340, een toestel van Lufthansa dat in 2011 uit productie werd genomen. In oktober kan Aerocircular ook in België van start: op de luchthaven van Oostende bouwde het bedrijf een eigen ontmantelingshal. De eerste klant is geen onbekende: de Duitse vliegtuigbouwer Lufthansa Technik stuurt tot eind 2020 vijftien afgedankte vliegtuigen.

Van Mesa tot Duqm

Een eerste klant mét naam zorgt volgens Aerocircular-CEO Koen Staut voor een “vliegende start” in eigen land. “We zijn bijzonder fier dat we met ons verhaal zo’n wereldspeler als Lufthansa Technik kunnen binnenhalen als ‘launching customer’. Dat geeft ons in één klap erkenning in het wereldje”, vertelt Staut in de Mediahuis-kranten.

De eerste jaren zullen in Oostende grofweg 25 vliegtuigen per jaar gedemonteerd worden, door een team van ongeveer twintig medewerkers. Volgens de CEO zou het aantal behandelde vliegtuigen op termijn kunnen verdubbelen. Intussen bouwt Aerocircular ook een ontmantelingshal in Arizona, waar honderden versleten vliegtuigen in zogeheten aircraft boneyards middenin de woestijn stof vergaren. Ook in Oman heeft Aerocircular plannen op de nieuwe internationale luchthaven van Duqm, die een jaar geleden de deuren opende.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.