Belgische start-up die oplosbare garen ontwikkelt haalt bijna 1 miljoen euro op

De Belgische start-up Resortecs - dat oplosbare garen heeft ontwikkeld - komt een stap dichter bij hun grote droom. Ze hebben bijna 1 miljoen euro opgehaald voor de bouw van hun eerste demontageoven. De (internationale) modesector volgt Resortecs met argusogen want hun technologie kan een gamechanger zijn voor de circulaire mode.

Inès Aoun | 31 mei 2021
Dismantled Pocket Unspunxresoortecs Rebirth A5
Het Amerikaanse Unspun, dat duurzame jeansbroeken op maat maakt, gebruikt de oplosbare draad van Resortecs voor de naden van zijn broeken.

Het product dat Resortecs heeft ontwikkeld is uniek. ‘Smart Stitch’ is een garen dat bij een temperatuur van 200°C oplost. Zo vallen kledingstukken in luttele seconden uit elkaar, zonder dat ze beschadigd worden. De stoffen kunnen daardoor gemakkelijker gerecycleerd worden, iets wat tot nu toe nog onvoldoende gebeurt. De start-up heeft voor zijn product al meerdere prijzen gewonnen.

Demontageoven

Nu zetten ze een nieuwe stap. Met 960.000 euro aan subsidies van Vlaio en converteerbare leningen van het Vlaams investeringsagentschap PMV, Fashion for Good en het sociaal impactfonds Trividend kan Resortecs een eerste demontageoven bouwen op industriële schaal. Die oven komt te staan bij Purfi Manufacturing in Waregem. Purfi Manufacturing is een joint venture van de Amerikaanse technologieleverancier Purfi global en de Belgische textielgroep Concordia Textiles. Het bedrijf beschikt over een technologie om katoen en polyester te recycleren zonder de vezelkwaliteit te verminderen.

Resortecs wil daarnaast nog 350.000 euro extra ophalen voor een sorteerlijn die zal worden aangesloten op de demontageoven. Het is daarom in gesprek met family offices en particuliere investeerders gespecialiseerd in textiel of recyclage.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!