Plus Belgische investeringen voor meer dan de helft duurzaam

In 2021 waren voor het eerst meer dan de helft van de Belgische investeringsfondsen duurzaam. Dat stelt het nieuwe rapport van Forum Ethibel, een NGO die onderzoek doet naar de duurzame aspecten van financiële producten.

Koenraad Coel | 6 oktober 2022
Duurzaam Beleggen Pexels Pixabay 164529

Het aanbod en de populariteit van duurzame investeringsproducten blijft groeien. Dat is de algemene conclusie die Ethibel maakt in haar ERSIS rapport over duurzaam sparen en beleggen in België in 2021. Het afgelopen jaar zag een groei in duurzame investeringen van 45 procent, of 44 miljard euro meer dan in 2020, al was de stijging toen nog groter met 98 procent. Dankzij die sterke groeicijfers voldoet nu 51 procent van het volume van de in België geregistreerde beleggingsfondsen aan de geldende duurzaamheidscriteria. Het aanbod aan verschillende duurzame beleggingsproducten steeg met 39 procent in 2021.

De invloed van de SFDR

Het afgelopen jaar trad de nieuwe Europese verordening voor financiële producten of SFDR in werking. Die verplicht financiële producten om een aantal gegevens rond duurzaamheid openbaar te maken. De wettelijke verplichtingen worden geleidelijk aan toegepast, maar Ethibel ziet dat veel financiële spelers nu al actie ondernemen. Ondertussen behoren 81 procent van de duurzame beleggingsproducten die onder de SFDR verordening vallen tot artikel 8. Dat is de op één na hoogste classificatie, voor producten die milieu- en sociale kenmerken integreren, zonder dat duurzaamheid het centrale aandachtspunt is.

Duurzaam sparen

De resultaten rond duurzaam sparen in België zijn heel wat minder bemoedigend. Het duurzaam spaarvolume steeg in 2021 met zes procent, maar dan nog is slechts één procent van alle Belgische spaartegoeden duurzaam te noemen. De situatie ziet er wel beter uit bij de pensioenspaarfondsen. Daarvan is meer dan de helft duurzaam en groeit het aanbod ook gestaag met 35,7 procent. Het Ethibel rapport waarschuwt wel dat er nog geen standaardkader is voor duurzaam sparen. In de praktijk kunnen financiële instellingen dat naar eigen inzicht definiëren en is het aan de consument om te oordelen over de geloofwaardigheid aan de hand van labels of beoordelingen door derden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.