Plus Belgische energietransitie boekt langzaamaan vooruitgang

België staat op de achttiende plaats op de Energie Transitie Index van het Wereld Economisch Forum. Met de index rangschikt het WEF de omschakeling van 115 landen naar een duurzame energiemix. De voorbije vijf jaar is er wereldwijd een trage vooruitgang te merken.

Koenraad Coel | 19 mei 2020
Energiecentrale
Ivo Lukacovic

De ETI geeft elk land een score op basis van de huidige energiemix en de mate waarin een land voorbereid is om de omschakeling verder te zetten. In de berekening van de score komen economische, sociale en ecologische factoren aan bod, zoals duurzame investeringen, toegang tot energie en luchtvervuiling. Vergeleken met zes jaar geleden hebben 94 landen hun score kunnen verbeteren. Maar de transitie gebeurt niet snel genoeg om aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen.

België komt top 20 binnen

Vergeleken met de resultaten van 2019 is de Belgische score met een halve procent verbeterd. We zijn daardoor wel vier plaatsen gestegen. Ons land scoort vooral goed op factoren zoals de toegang tot en de kwaliteit van het stroomnet, logistiek en investeringsklimaat. We halen slechte cijfers als het gaat over energieverbruik en CO2-uitstoot per inwoner of onze invoer van brandstof en energie. De top tien is grotendeels onveranderd. Zweden staat al voor het derde jaar op rij aan de leiding. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de enige leden van de G20 die zich bij de beste tien konden scharen. De meeste grote energieverbruikers zoals de VS, Canada of Brazilië tonen geen verandering of zelfs een verslechtering. De opkomende grootverbruikers zoals China en Indië maken volgens het WEF wel een sterke vooruitgang.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie Industrie, innovatie en infrastructuur Klimaatactie