MVO

Belgische chocolade sector zet eerste stappen richting duurzaamheid

Uit het tweede jaarrapport van Beyond Chocolate blijkt dat 57,5 procent van de 700.000 ton chocolade die jaarlijks in België geproduceerd wordt, voldoet aan de duurzame standaarden. Dat is een stijging met 7 procent ten opzichte van twee jaar geleden. Toch blijven armoede, ontbossing en kinderarbeid grote uitdagingen. De Belgische sector engageert zich om de inspanningen op te drijven.

Inès Aoun | 8 oktober 2021
Beyond Chocolate

In december 2018 verenigden 60 organisaties zich in het partnerschap Beyond Chocolate. Dat heeft als doel tegen 2030 een leefbaar inkomen te verzekeren voor de meer dan 140.000 cacaoboeren die leveren aan de Belgische markt. Daarnaast moet er ook een einde komen aan de ontbossing die gelinkt wordt aan de cacaoproductie.

Om de stap tussen nu en 2030 te overbruggen, legden de partners zichzelf een intermediaire doelstelling op: tegen 2025 moet 100 procent van de chocolade geproduceerd en/of verkocht in België gecertifieerd zijn. Een alternatief is dat bedrijven tegen dan een duurzaamheidsprogramma opstellen waarin het product chocolade is opgenomen.

Stijging met 7 procent

Het tweede jaarrapport toont aan dat de Belgische chocoladesector op de goede weg is om die ambities te realiseren. Van de meer dan 700.000 ton chocolade die vandaag in België geproduceerd wordt, is 57,5 procent nu gecertifieerd en/of opgenomen in een duurzaamheidsprogramma. Dat is een stijging met 7 procent ten opzichte van 2019.

Ook de supermarkten zetten zich in. Colruyt, Delhaize, Aldi en Lidl hebben ervoor gezorgd dat alle chocolade, die via hun huismerken wordt verkocht, een keurmerk dragen.

Zeven duurzaamheidsprojecten

Beyond Chocolate zelf is alvast opgetogen met de stijging. Philippe de Selliers, voorzitter van de stuurgroep: “Dit tweede jaarverslag van Beyond Chocolate toont aan dat we inderdaad vooruitgang boeken. Maar tegelijkertijd moeten we ons blijven richten op de doelstellingen voor 2030. Het rapport toont ook aan dat de weg naar leefbare inkomens nog lang is, en dat de vooruitgang de komende jaren zal moeten versnellen.”

Om het verduurzamingsproces te versnellen, heeft de Belgische ontwikkelingssamenwerking een financieringsfonds van 2 miljoen euro beschikbaar gemaakt om investeringen uit de privésector in duurzame cacaoketens te mobiliseren. Zeven duurzaamheidsprojecten zijn nu opgestart in Ivoorkust, Ghana en de Democratische Republiek Congo. Via deze projecten wordt meer dan 6 miljoen euro rechtstreeks in innovatieve modellen en duurzaamheid geïnvesteerd, en worden meer dan 12.000 cacaoboeren gesteund om sneller een leefbaar inkomen te behalen.

Vijf nieuwe partners voor Beyond Chocolate

Tijdens de Algemene Vergadering werden vijf nieuwe partners aangekondigd. Klingele Chocolade, Natra, Cocoaource, International Cocoa Initiative en Cera/BRS hebben zich ertoe verbonden bij te dragen tot de doelstellingen van Beyond Chocolate.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!