Belgische CEO’s in de bres voor krachtiger klimaatbeleid

In Brussel is vandaag ‘Sign For My Future’ voorgesteld: een coalitie van burgers, middenveldorganisaties, media, academici en meer dan 100 CEO’s die samen om een krachtig klimaatbeleid vragen van onze regeringen. Elke Belg kan aansluiten.

Fran Herpelinck | 5 februari 2019
Protest 455717 1920

Drijvende kracht achter Sign For My Future is Klimaatmandaat, een vzw die naar eigen zeggen ‘captains of society’ uit alle lagen van de samenleving verenigt. “De breedste coalitie ooit voor een beter klimaatbeleid”, aldus de organisatie. Opvallend: ook tal van CEO’s en bestuurders zijn mee aan boord, onder meer van Colruyt, Delhaize, De Lijn, Torfs, Medialaan, VRT, WWF, Universiteit Gent, VUB, Elia …

“De transitie naar een koolstofarme samenleving is noodzakelijk”, zegt Koen Maerevoet, ceo van KPMG in België en een van de ondertekenaars. “Vanuit de bedrijfswereld is het cruciaal dat we dit mee ondersteunen door te investeren in duurzame technologieën en slimme maatregelen te nemen die onze CO2-uitstoot beperken. Ik ben ervan overtuigd dat deze transitie zal leiden tot meer activiteit en meer banen binnen een duurzame en innovatieve economie”.

Stimulerende regelgeving

Concreet stuurt de klimaatcoalitie aan op drie zaken. In de eerste plaats vraagt men om een klimaatwet, die ambities en acties op korte en lange termijn in goede banen leidt. Dat wettelijk kader moet ten laatste eind december 2020 van kracht zijn. Volgens de organisatie is zo'n klimaatwet een stimulans om klimaatdoelstellingen te halen, getuige het voorbeeld van Zweden, Nederland en Frankrijk, drie van de vijf EU-landen die op dat vlak de laatste jaren het meeste vooruitgang boekten.

Lucratief klimaat

Gekoppeld aan de nieuwe wet vraagt Sign For My Future om een gericht investeringsplan, dat er ten laatste tegen eind 2022 moet komen. “Zo’n plan kan het spaargeld en het investeringsvermogen van ondernemingen mobiliseren, zorgen dat de fiscaliteit een prijs op vervuiling plakt en vergroening beloont en de overheidsinvesteringen stroomlijnen. Belangrijk: deze investeringen betalen zichzelf grotendeels terug: geen olie en gas meer, een betere luchtkwaliteit en een gevrijwaarde concurrentiepositie van het bedrijfsleven”, klinkt het. Om toezicht te houden op het gevoerde beleid, dringt de organisatie aan op een onafhankelijke, neutrale raad van experten.

Iedere Belg kan zich aansluiten bij de coalitie via www.signformyfuture.be. Nog voor de verkiezingen van 26 mei wil Sign For My Future zo een “niet te negeren” mandaat overhandigen aan de regeringen van ons land.

Bron: IPS, eigen berichtgeving

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!