Plus Belgische busbouwer zweert fossiele brandstof af

Van Hool uit Koningshooikt bij Lier gaat enkel nog bussen maken met batterijen, op waterstof of trolleybussen die aan bovenleidingen rijden. De beslissing geldt alleen voor bussen voor het openbaar vervoer.

Koenraad Coel | 3 juni 2022
Van Hool
Van Hool

Voor een producent van lijn- en touringbussen zoals Van Hool, kwam de coronacrisis als een zware klap. Het bustoerisme viel volledig stil en dus kelderde ook de vraag naar nieuwe voertuigen. Van Hool moest de voorbije twee jaar een groot deel van zijn 2500 medewerkers op tijdelijk werkloosheid zetten. Maar het bedrijf bleef wel inzetten op innovatie. Zo stelde het eind vorig jaar nog de allereerste elektrische dubbeldekker autocar voor, ontwikkeld op vraag van Amerikaanse klanten.

Elektrische heropleving

Nu plukt Van Hool de vruchten van zijn focus op elektrificatie. In maart haalde het al een bestelling uit Parijs binnen voor 56 volledig elektrische trambussen. Nu spreekt Van Hool van 13 bestellingen, bij De Lijn, maar ook bij vervoersmaatschappijen in andere Europese landen en Noord-Amerika. In totaal gaat het over 162 bussen die het zowel in België als in de vestiging in Macedonië zal maken.

Het bedrijf kondigde tegelijk aan dat het vanaf nu geen bussen meer zal bouwen die rijden op diesel, benzine of gas. De nieuwe voertuigen zullen uitsluitend gebruik maken van batterijen, waterstof of bovenleidingen als energiebron. De omschakeling geldt voor alle bussen bedoeld voor openbaar vervoer, niet voor bijvoorbeeld toeristische autocars.

Net zero in 2050 haalbaar

De beslissing van Van Hool ligt in lijn met de transitie naar net zero-wegverkeer. Nog deze week publiceerde onderzoeksbedrijf BloombergNEF (BNEF) daarover zijn jaarlijkse ‘Long-Term Electric Vehicle Outlook’. Het stelt daarin dat net zero-wegverkeer tegen 2050 haalbaar is, maar dan is er dringend beleidsactie nodig, in het bijzonder in het segment van zware commerciële voertuigen, zoals vrachtwagens. Elektrische bussen zitten nu al dicht bij de nodige adoptiegraad om het doel te behalen. Over het algemeen voorziet BNEF een sterke stijging in de verkoop van elektrische passagiersvoertuigen. Maar om net zero tegen 2050 te halen, moet de verkoop van nieuwe voertuigen met verbrandingsmotor al eindigen in 2038.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur Klimaatactie