Belgisch merk maakt duurzame sneaker van appelleer

Appelschillen: de een geeft ze aan de kippen, de ander maakt er schoenen van. Het Belgische schoenenmerk Komrads heeft een sneaker ontworpen gemaakt van gefermenteerde appelschillen.

Elke Doms | 25 april 2019
Oceanblue Nogn Gevzur Ct
© Komrads

Komrads is een crowdfunding gestart om zijn nieuwe duurzame sneakers op de markt te brengen. Die zijn gemaakt van ‘appelleer’: een leerachtig materiaal, geproduceerd uit gefermenteerde appelschillen. Ook de rest van de sneaker is duurzaam, met zolen van gerecycleerde autobanden, gekleurd met biologische verf. Om de ecologische voetafdruk verder te beperken, vindt de productie volledig in Europa plaats.

Appelleer is geen onbekende meer in de modewereld. Merken als Nemanti Milano en Veerah gebruiken het al langer voor hun luxeschoenen. Het materiaal vindt ook al toepassingen in andere accessoires, zoals riemen en tassen.

Belgische appeltjes

Wie weet dragen we binnenkort ook schoenen of accessoires van Belgische appels. Aan de Limburgse hogeschool UCLL loopt momenteel een project om nepleer te maken uit het afval van appelen en peren. De onderzoekers willen binnen de twee jaar een product ontwikkelen dat rijp is voor de markt. Komrads haalt zijn leer nu nog uit Italië.

Ook Adidas lanceert circulaire schoen

Niet van appelleer, wel op dezelfde circulaire leest geschoeid: de 100 procent recycleerbare sportschoen van Adidas. De schoen is volledig gemaakt van één materiaal (polyethuraan) en er komt geen lijm aan te pas. Afgedragen schoenen worden teruggenomen door Adidas en herwerkt tot een nieuw paar.

Bron: Komrads, www.climateaction.org

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!