Belgisch bedrijf recycleert oude jeansbroeken tot badlinnen
Moeite om die totaal versleten maar supercomfortabele oude jeans los te laten? Recycling tot badlinnen maakt het misschien net iets makkelijker, én zinvol.
Textielproducent Clarysse uit Pittem is sinds 1953 actief en produceert jaarlijks zo’n 100.000 handdoeken. Al vroeg maakte het bedrijf een aantal duidelijke keuzes rond ecologische duurzaamheid. Zo werd al in 1992 een warmterecuperatiesysteem geïnstalleerd en recycleert het waterzuiveringssysteem 95 procent van de 1 miljoen liter water die dagelijks worden verbruikt.
Stijgende vraag naar ecotextiel
Ook speelde men al snel in op de groeiende vraag naar ecologisch textiel. Zo lanceerde Clarysse in 2010 al een 100 procent biodegradeerbare handdoek. De bewuste focus op duurzaamheid en mogelijkheden voor recycling leverde ook internationale erkenning op. Heel wat van hun producten dragen het Europese Ecolabel (het logo met de bloem), het Öko-tex label en/of het Silver Cradle to Cradle certificaat. De volgehouden inspanningen zorgen ervoor dat het bedrijf bij de wereldtop hoort op het vlak van duurzame productie van bad- en keukenlinnen.
Van jeans naar Towel2
Recent werd een handdoek op de markt gebracht die voor bijna de helft uit gerecycleerde textielvezel bestaat. De Towel2 komt in een witte en een blauwgrijze variant. In die laatste zitten voornamelijk vezels uit afgedankte jeans. Vooraf worden ze eerst terug tot garen gesponnen bij European Spinning Group, een bedrijf uit dezelfde regio.
De uiteindelijke handdoeken verven is niet eens nodig: men gebruikt gewoon de kleur van de herbruikte textielvezel. Ook dat verkleint de voetafdruk van het eindproduct verder. Prijs, absorptievermogen en kwaliteit verschillen niet van een gewone handdoek. Per 1000 Towel2-handdoeken wordt 1,4 miljoen liter water en 410 kg CO2 bespaard.
Bron: Interior Business, Jules Clarysse