België tuimelt van 5de naar 18de plaats in SDG-ranking

Cambridge University, De Bertelsmann Stiftung en het Sustainable Development Solutions Network maken al sinds enkele jaren een SDG-ranking. Vorig jaar schoof ons land op van plaats 11 naar plaats 5 in de wereldwijde SDG-lijst. Nu staan we op plaats 18.

Inès Aoun | 3 juni 2022
Coverbeeld Sdgs Def Dossier

Het Sustainable Development Report 2022 – dat vroeger de SDG Index werd genoemd – start met een sombere boodschap. Voor het tweede jaar op rij maken we geen vorderingen op het vlak van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Dat blijkt ook uit tal van andere rapporten zoals dat van Eurostat en van het VN-Secretariaat. Aan het einde van 2021 daalde de gemiddelde SDG Indexscore zelfs een beetje. Dat is deels te wijten aan het langzame herstel na de covidpandemie in ontwikkelingslanden. Tussen 2015-2019 steeg de index jaarlijks met 0,5 punten, wat al te langzaam was om de doelstellingen tegen 2030 te halen. Daarom vragen de onderzoekers een degelijk globaal plan om de SDG’s te financieren. Concreet moeten zowel de G20 (de landen met het hoogste bruto nationaal product) als het Internationaal Monetair Fonds meer geld doorsluizen naar ontwikkelingslanden zodat zij hun SDG’s kunnen realiseren.

Klimaatactie

Ons land deed het vorig jaar nog goed. Maar nu zakken we naar plaats 18 van de 163. SDG 1 ‘geen armoede’ hebben we bereikt. Voor de rest van de SDG’s staan we voor (grote) uitdagingen. De SDG’s waar we volgens het rapport nog verschillende tanden moeten bijzetten zijn SDG 12 ‘verantwoordelijke productie en consumptie’, SDG 13 ‘klimaatactie’ en SDG 14 ‘leven in het water’. De beste leerlingen van de klas zijn geen verrassing. De Scandinavische landen bekleden plaats 1 tot 4. Net voor ons – op plaats 17 – staat Nederland, rode lantaarn is Zuid-Soedan.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!