België overweegt elektriciteitsverbinding met Denemarken

Federaal minister van Energie Tine Van der Straeten (Groen) wil een interconnector laten bouwen tussen België en Denemarken om hernieuwbare energie uit te wisselen.

Fran Herpelinck | 20 januari 2021
Nicholas Doherty P Onbh Dy Ofo M Unsplash
Kan België binnenkort beroep doen op de Deense offshore windenergie?

Is het haalbaar om een nieuwe, onderzeese elektriciteitsverbinding te laten bouwen tussen België en Denemarken? Dat wil federaal minister Tine Van der Straeten (Groen) laten onderzoeken. Een haalbaarheidsstudie over de technische voorwaarden en de kostprijs moet tegen eind 2021 duidelijkheid brengen. Zinvol is het idee alvast wel, meent Van der Straeten. “Denemarken is wereldkampioen en België nummer vier in Europa op het vlak van wind op zee. Aangezien Denemarken veel overschotten heeft aan hernieuwbare energie en België door gebrek aan ruimte op zee en op land op haar eigen limieten botst, zijn dergelijke verbindingen noodzakelijk. Via een onderzeese kabel van ongeveer 500 kilometer krijgen we toegang tot bijkomende hernieuwbare energiebronnen die bijdragen aan onze nationale klimaatdoelstellingen voor hernieuwbare energie.” Volgens Van der Straeten is een mogelijke verbinding tussen België en Denemarken voor ons land een belangrijke schakel om tegen 2050 de volledige overstap te kunnen maken naar hernieuwbare energie.

In Europa worden de laatste jaren steeds meer interconnectoren gebouwd, waarmee landen op een rechtstreekse en veilige manier stroom kunnen delen, vooral dan hernieuwbare energie. De gloednieuwe interconnector tussen Duitsland en Denemarken, via twee offshore windparken op de Baltische zee, is sinds oktober in gebruik. Ook ons land investeert gericht in nieuwe verbindingen. Begin 2019 werd de Nemo Link actief met Groot-Brittannië, sinds november delen België en Duitsland stroom via de ALEGrO-verbinding.

Bron: Belga

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!