“België haalt EU-doelstelling hernieuwbare energie niet”

Minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft haar eerste beleidsverklaring afgelegd in de Kamer. Ze ging meteen van start met een niet mis te verstane boodschap: ons land zal de doelstelling van 13 procent hernieuwbare energie niet halen. Volgens Van der Straeten kost ons dat ongeveer 31 miljoen euro.

Inès Aoun | 17 november 2020
Europe 1395916 1920

In 2007 raakten de EU-leiders het eens dat 20 procent van onze energie tegen 2020 opgewekt moest worden uit hernieuwbare bronnen. Elke lidstaat kreeg een eigen doelstelling. België zou tegen eind 2020 voor 13 procent op onder andere zon en wind moeten draaien. In juni waarschuwde de Europese koepel van ngo's die strijden tegen de klimaatopwarming - Climate Action Network - er al voor dat ons land er niet in zou slagen om de emissiedoelstelling en de doelstelling rond hernieuwbare energie te halen.

Stroomoverschotten aankopen

In haar eerste beleidsverklaring geeft kersvers minister van Energie Van der Straeten toe dat we uiteindelijk zullen stranden op 11,68 procent. Eerder raakte al bekend dat ook Vlaanderen en Brussel er niet in zullen slagen om hun doelen te bereiken.

Om te vermijden dat we megaboetes moeten betalen, zal België waarschijnlijk groene stroomoverschotten uit het buitenland aankopen. Van der Straeten heeft berekend dat we daarvoor mogelijk 31 miljoen euro moeten ophoesten. Vlaanderen heeft om diezelfde reden onlangs voor 22,5 miljoen euro aan groene stroomoverschotten uit Denemarken gekocht.

2030

Ondertussen zijn de doelstellingen voor 2030 al bepaald. Europa wil over tien jaar op minimum 32 procent hernieuwbare energie draaien. Voor België komt dat neer op een doelstelling van 17,5 procent.

Bron: De Morgen, Het Laatste Nieuws

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!