België en 6 andere EU-lidstaten maken renoveren goedkoper

Veertien partners uit zeven Europese landen zetten hun schouders onder ‘Indu-Zero’, een project dat totaalrenovaties van huizen goedkoper moet maken. Onder hen ook Kamp C, dat als demosite de innovatieve renovatiepakketten zal promoten bij bouwbedrijven.

Margot Kennis | 6 augustus 2018
Head 682484 960 720

Indu-Zero, voluit Industrialisation of house renovations towards energy-neutral, is een Europees project van de zeven landen uit de Interreg North Sea-Region (België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland, Zweden en Noorwegen). Verspreid in die regio staan vandaag zo’n 22 miljoen huizen die gebouwd werden tussen 1950 en 1985. De meeste van die huizen voldoen niet aan de huidige (en toekomstige) woonnormen.

Renoveren aan de helft van de prijs

Een grondige renovatie is in veel gevallen dus broodnodig. Maar omdat zulke totaalrenovaties vandaag steevast op kleine schaal worden uitgevoerd, ligt de kostprijs erg hoog. Volgens de veertien projectpartners dringt een automatisatie van de productie van renovatiepakketten zich daarom op. Om die automatisatie te versnellen, investeert Indu-Zero in het ontwerp van een fabriek waar circulaire standaardrenovatiepakketten worden geproduceerd.

Concreet willen de partners de volgende drie jaar een jaarlijkse productie van 15.000 pakketten realiseren. Het doel is om de kostprijs van een renovatie te doen dalen naar de helft van de huidige kostprijs. De pakketten zullen verschillende onderdelen bevatten om huizen duurzaam te renoveren, zoals isolatiemateriaal, warmtepompen, zonnepanelen, energieomvormers en ventilatiesystemen. Bovendien zullen de onderdelen, indien dat mogelijk is, circulair en uit hernieuwbare grondstoffen worden samengesteld.

Op zoek naar fabriekslocaties

In een volgende fase zal het ontwerp van de fabriek gratis ter beschikking gesteld worden aan de bedrijfswereld. Daarnaast zullen de projectpartners potentiële locaties selecteren in de zeven Interreg-landen, en ondernemers aantrekken die de fabriek gaan bouwen en in bedrijf nemen. Kamp C zal de verschillende onderdelen uit de renovatiepakketten voorstellen op haar site in Westerlo en toegankelijk stellen voor bedrijven. Daarnaast zal het workshops organiseren om de resultaten te presenteren.

Totaalbudget: 4,4 miljoen euro

Het Interreg-project Indu-Zero werd goedgekeurd op 1 juni 2018 en zal drie jaar lopen, tot en met 31 mei 2021. De veertien partners uit zeven landen verkregen ruim twee miljoen euro aan Europese Interreg-subsidies. Daarnaast leggen de deelnemers gezamenlijk hetzelfde bedrag aan co-financiering op tafel. Daarmee ligt het totale budget voor dit project op bijna 4,4 miljoen euro.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!