Plus België bereikt kaap van 10.000 laadpunten

Er zijn in ons land meer dan 10.000 laadpunten voor elektrische auto’s, voornamelijk in Vlaanderen. Dat heeft AVERE, de Belgische federatie voor elektromobiliteit, berekend. De meeste laadpunten bevinden zich op bedrijventerreinen, al zal het openbare laadpaalpatrimonium in de nabije toekomst nog uitbreiden.

Ellen Vervoort | 10 april 2019
Adobe Stock 70146907

Een jaar geleden waren er in Vlaanderen circa 1850 publieke laadpunten, vandaag is de omvang van de infrastructuur verdubbeld tot ruim 3000 laadpunten. In Vlaanderen staan er bovendien nog zo’n 4500 laadpunten op bedrijventerreinen en ongeveer 2500 zijn speciale stopcontacten bij particulieren. Zo heeft België de kaap van 10.000 laadpunten bereikt.

Verschillen per provincie

Opvallend: Vlaanderen heeft heel wat meer laadpunten dan Wallonië. In het zuiden van ons landen stonden in november 2018 slechts 280 publieke laadpalen. Dat komt omdat er in Vlaanderen nu eenmaal meer elektrisch wordt gereden dan in Wallonië.

Uit cijfers van Vlaams minister voor Energie Lydia Peeters blijkt dat het aantal publieke laadpunten in Vlaanderen bovendien sterk verschilt per provincie. Oost-Vlaanderen is koploper met 818 openbare laadpunten, Antwerpen staat met 757 laadpunten op de tweede plaats. Beide provincies verdubbelden het afgelopen jaar hun aantal laadpunten. Helemaal onderaan staat Limburg met 410 openbare laadpunten. Vlaams-Brabant vormt met 465 openbare laadpunten de middenmoot, maar kende het afgelopen jaar de kleinste groei.

Centrumsteden

Vooral in centrumsteden kunnen bestuurders van elektrische auto’s hun wagens steeds makkelijker opladen. Gent, Antwerpen en Hasselt beschikken over het grootste aantal publiek en private palen. “Dat komt vooral door de sectoren die er actief zijn”, verklaart Bart Massin van AVERE bij VRT NWS. “In Antwerpen, Gent en Hasselt zijn de IT-, consultancy-, farmacie- en engineeringsectoren sterk vertegenwoordigd. En dat blijken de voortrekkers te zijn qua elektrisch autorijden.”

Toch moet het aanbod van publieke laadpalen de komende jaren nog sterk stijgen, wil de Vlaamse regering haar streefdoelen halen. Tegen 2020 mikt het op minstens één laadpaal in elke gemeente in Vlaanderen. Concreet gaat om 5000 bijkomende openbare laadpunten. Er moeten er dus nog een kleine 2000 bijkomen op twee jaar tijd. Voor Vlaanderen zitten er alvast in de pijplijn. Heel wat private en publieke investeerders zetten via interessante projecten momenteel in op laadpunten voor elektrische wagens.

Een kaart met openbare laadpalen is te vinden op milieuvriendelijkevoertuigen.be/laadpalen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.