Belgen brengen 128.467 ton elektro en lampen binnen in 2021

Ook vorig jaar werd een recordaantal afgedankt elektro en lampen binnengebracht en gerapporteerd bij Recupel. Ten opzichte van 2020 tekent Recupel een stijging op van 3,7 procent. En dat was al een recordjaar.

Inès Aoun | 12 april 2022
Foto 2 Kringwinkel

2020 was hét jaar van de grote schoonmaak. Belgen ruimden toen massaal hun zolders, kelders, tuinhuisjes en garages op. Recupel zamelde dat jaar 123.840 ton afgedankte apparaten en lampen in.

Ook meer professionele toestellen

Maar blijkbaar vonden we vorig jaar nog vaker de weg naar een Recupel-punt, kringloopwinkel of recyclagepark. Want opnieuw werd een recordaantal apparaten ingezameld: 128.467 ton of 40,9 miljoen apparaten. Dat komt neer op gemiddeld 11,1 kilo per landgenoot, of 0,3 kilogram meer dan in 2020. Naast huishoudelijk elektro en lampen werd ook een aanzienlijke hoeveelheid professionele toestellen en installaties gerapporteerd: 6.853 ton om precies te zijn. Dat is bijna de helft meer dan het jaar voordien.

Milieuwinst

Dat betekent niet dat we onszelf op de borst moeten kloppen. Eric Dewaet, CEO van Recupel: “We zitten nog steeds op een berg van ruim 50 miljoen ongebruikte toestellen in onze huizen. Als we die kunnen reactiveren zijn er heel wat minder primaire grondstoffen nodig om nieuwe apparaten te maken. We kunnen dus nog heel wat milieuwinst boeken. En - zeker in deze tijden - ons minder afhankelijk maken van bevoorrading uit het buitenland.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!