Behoud van Amazonewoud komt ook volksgezondheid ten goede

Natuurbranden en ontbossing in het Amazonewoud kunnen leiden tot meer dan vijftien miljoen gevallen van luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten per jaar. De kosten voor de gezondheidszorg die daarmee gepaard gaan, lopen op tot 2 miljard dollar per jaar. Dat is de conclusie van een recente studie gepubliceerd in Communications Earth & Environment.

Lien Moris | 19 april 2023
Amazonewoud Pixabay
Kata Santy

“Uit onze studie blijkt een sterke relatie tussen de uitstoot van verontreinigende stoffen door bosbranden en het bestaan van hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Het bestrijden van deze illegale branden is daarom de eerste stap om een toename van deze brandgerelateerde ziekten te voorkomen”, zegt Paula Prist, hoofdauteur van het onderzoek en onderzoeker bij Ecohealth Alliance.

Volgens Prist verspreiden de verontreinigende stoffen zich over grote afstanden en treffen ze dus ook bevolkingsgroepen die honderden kilometers van de branden, en zelfs in andere landen, wonen.

Een belangrijke bevinding van het onderzoek is dat elke verbrande hectare bos gemiddeld 2 miljoen dollar per jaar aan medische behandelingen kan kosten.

Infecties

Prist benadrukt dat ontbossing en versnippering van natuurlijke omgevingen ook verband houden met een verhoogd risico op overdracht van infecties zoals hantavirus en malaria. Het beschermen van bossen en hun biodiversiteit is dus van essentieel belang om de regulering van ziekten in stand te houden en te voorkomen dat deze infecties zich verspreiden.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!