Bedrijventerrein gaat industriële hennep zaaien om als isolatie te gebruiken

Op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde worden 2,3 hectare braakliggende terreinen ingezaaid met industriële hennep. Dat zijn planten van de cannabisfamilie maar zonder geestverruimende effecten. De plantjes worden later verwerkt tot circulair isolatiemateriaal.

13 juli 2021
Industriele Hennep
Het inzaaien van de braakliggende terreinen is begonnen.

In afwachting van toekomstige ontwikkelingen op Eiland Zwijnaarde, gelegen binnen Tech Lane Ghent, zaaien Relife en Exie een aantal braakliggende bedrijventerreinen langs de E40 in met industriële hennep.

Frederik Verstraete van Relife/B&R Bouwgroep: “Dankzij het planten van de hennep lossen we diverse problemen op. Naast de opslag van CO2 uit de lucht, is hennep ook een uiterst duurzaam product. De plant groeit wel drie meter in 100 dagen tijd en is zeer effectief in het natuurlijk bestrijden van onkruid. Dankzij de hennep kan je op een gezonde en onkruidvrije grond beginnen bouwen. Verder is het ook een circulair product dat na het oogsten gebruikt kan worden in verschillende sectoren.”

Vandaag gezaaid, in het najaar geoogst

Relife en Exie starten nu met het zaaien van de hennepplanten zodat ze in het najaar, rond oktober, geoogst kunnen worden. Na het oogsten maken ze bier van de bloemen en isolatiemateriaal van de scheven, de houtachtige delen van de stengel. De scheven worden van de vezels gescheiden, daarna wordt er kalk toegevoegd en in amper een half uur wordt het geheel gedroogd.

Exie, de Belgische producent van duurzaam isolatiemateriaal, staat in voor de productie. In totaal wordt 2,3 hectare terrein aangeplant, goed voor zo'n 3,5 miljoen planten. Afhankelijk van de toekomstplannen op de braakliggende terreinen wordt later geëvalueerd of de cyclus volgend jaar hervat wordt.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!