Plus Bedrijven werken samen om van CO2 droogijs en bubbels te maken

Bioraffinaderij Alco Bio Fuel, industrieel gasleverancier Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek slaan de handen opnieuw in elkaar om hun CO2-uitstoot te verlagen. Samen investeren ze in een installatie voor carbon capture and utilisation in North Sea Port Gent.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
CO2 als grondstof
Inès Aoun | 28 september 2020
Alco Bio Fuel

In 2016 investeerden de drie bedrijven al in een eerste CCU-installatie, de GreenCO2 in North Sea Port. Daarmee kunnen ze per jaar 100.000 ton aan CO2 afvangen. De nieuwe installatie, die in de lente van 2022 operationeel zou zijn, kan 160.000 ton CO2 aan.

Koolzuur

Alco Bio Fuel (ABF) - een joint venture tussen Alcogroup, Vanden Avenne Commodities, AVEVE en Wal.Agri - verwerkt mais en tarwe tot bio-ethanol, eiwitrijk veevoeder en maisolie. Bij het vergistingsproces om bio-ethanol te maken, komt CO2 vrij. ABF recupereert de CO2 en zet die om in vloeibaar CO2.

Messer Benelux levert het vloeibare CO2 of koolzuur aan klanten in de voedingsindustrie, die er bubbels voor frisdranken van maken, of aan waterzuiveraars, die het gebruiken om drinkwater te zuiveren. Koolzuur wordt ook ingezet als alternatief voor agressieve zuren die nodig zijn om afvalwater te zuiveren. IJsfabriek Strombeek zet de CO2 om in een vaste vorm, wat droogijs oplevert. Voedingsbedrijven, maar ook de industriële en de medische sector maken daar gretig gebruik van.

Klimaatneutraal

Door samen met Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek te investeren in een nieuwe installatie – die zo’n 10 miljoen euro zal kosten – zet Alco Bio Fuel een belangrijke stap in de richting van klimaatneutraal produceren. ABF wil in 2030 klimaatneutraal zijn.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.