Plus Bankwijzer: Belgische banken in overheidshanden doen minst ethische investeringen

Banken die actief zijn in België doen te weinig om investeringen die schadelijk zijn voor mens en milieu uit hun portfolio te bannen. Dat blijkt uit een analyse van Fairfin.

Inès Aoun | 8 maart 2022
Financiën Geld Rekenmachine

Om de twee jaar komt Fairfin met de Bankwijzer, die het investeringsbeleid van de Belgische financiële sector doorlicht. De conclusie is duidelijk. “Geen enkele grootbank sluit steenkoolbedrijven al volledig uit of is van plan dat in de toekomst te doen voor andere fossiele brandstoffen”, besluit onderzoeker Jozef Vandermeulen.

Kleine banken krijgen goede scoren

Een aantal kleinere banken en nieuwe spelers nemen wel radicale maatregelen. Zo sluit Argenta steenkool volledig uit. Triodos Bank, vdk bank en NewB weren alle fossiele brandstoffen, of het nu om nieuwe of bestaande bronnen gaat.

Bovendien financiert Triodos Bank – dat op de eerste plaats staat - alleen bedrijven als die voldoen aan een aantal strenge criteria. De bank behaalt op alle vlakken hoge punten, op mensenrechten en verantwoord bonusbeleid krijgen ze zelfs de maximumscore. Maar qua gendergelijkheid is er nog werk aan de winkel. Het interne beleid rond gendergelijkheid zit dan wel snor, de criteria die ze opleggen aan bedrijven waarin ze investeren, schiet volgens de onderzoekers tekort.

NewB scoort dan weer goed op mensenrechten, wapens uitsluiten en verantwoord bonusbeleid, maar moet ook extra inspanningen doen wat betreft gendergelijkheid. Opmerkelijk is dat de bank een score van 93 procent krijgt voor ‘wapens uitsluiten’. Een van de investeerders is het Waalse Gewest, dat eigenaar is van FN Herstal. Maar Fairfin geeft aan dat het alleen rekening houdt met het beleid van de bank zelf, niet met de activiteiten van de aandeelhouders. Bovendien was zo’n kapitaalsinjectie van het Waalse Gewest nodig om coöperanten te overtuigen om ook te investeren in de bank, aldus Jozef Vandermeulen.

Beleid is vaag en onvolledig

Grote spelers stellen volgens Fairfin teleur. KBC zegt wel dat ze nieuwe olie- en gasontginning “niet meer rechtstreeks zullen financieren”. Ondanks verschillende beloftes, heeft op dit moment geen enkele grootbank steenkoolbedrijven volledig geweerd uit haar portefeuille.

Het ontbreekt die banken aan duidelijke regels, zegt Fairfin. “Wanneer beleid vaag en onvolledig is, of niet wordt toegepast op de toeleveringsketens van bedrijven, stroomt er nog steeds geld naar bedrijven die schadelijk zijn voor de natuur, die de mensenrechten schenden of die kinderarbeid toestaan”, aldus Vandermeulen.

Dat net BNP Paribas Fortis en Belfius - respectievelijke grotendeels en volledig eigendom van de Belgische staat - onderaan de ranking bengelen, is een doorn in het oog van de bankenmonitor. Fairfin roept op om de banken bindende regels op te leggen. “Grootbanken moeten belangrijke knopen doorhakken, zoals kleinere banken al doen. De overheid heeft een belangrijke rol te spelen in dat proces, als regulator en als aandeelhouder”, zegt Vandermeulen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.