Baggeraar Jan De Nul gaat minder CO2 uitstoten

Baggerbedrijf Jan De Nul wil zijn CO2-uitstoot flink verlagen. In een nieuw contract voor onderhoudsbaggerwerken in de jachthaven van Nieuwpoort is een jaarlijkse CO2-reductie van 15 procent opgenomen.

Katleen Put | 13 juni 2019
Jan De Nul Commits To Reduce Co2 Emissions
Jan De Nul verlaagt zijn CO2-uitstoot tijdens onderhoudsbaggerwerken in Nieuwpoort.

De beoogde CO2-verlaging moet er onder meer komen door het gebruik van drop-in biobrandstof, die wordt gemaakt van plantaardige oliën of afvalstoffen. De biobrandstof reduceert de CO2-uitstoot en doet minder fijn stof in de lucht belanden. De verbranding ervan gebeurt efficiënter dan die van fossiele brandstoffen. De biobrandstof is bovendien heel schoon en daardoor geschikt voor hoogwaardige motoren. Wereldwijd is het de eerste keer dat een baggeraar zo’n omvangrijke CO2-verlaging ambieert in een commerciële overeenkomst.

In heel Vlaanderen

Het CO2-project in Nieuwpoort blijft niet beperkt tot een eenmalige uitdaging. “Tegen 2022 willen we in 80 procent van de onderhoudsbaggercontracten in Vlaanderen een verplichting laten opnemen om de CO2-uitstoot met 15 procent of meer te verlagen”, zegt Bart Praet van Jan De Nul Group. “We overleggen daarover met de Vlaamse overheid en de Vlaamse Waterbouwers vzw. We werken ook nauw samen met Zero Emission Solutions en de duurzame-energiesector. Op korte termijn willen we maximaal inzetten op CO2- en energiebesparingsmaatregelen en andere bedrijven inspireren om hetzelfde te doen.”

Overheidsopdrachten

De aankondiging van Jan De Nul komt vlak na de beslissing van de Vlaamse regering om de CO2-uitstoot een bepalende factor te maken bij de toewijzing van overheidsopdrachten. In september 2019 gaat een pilootproject van start waarbij aannemers alleen nog opdrachten toegewezen krijgen als ze een goede kwaliteit combineren met een minimale CO2-uitstoot en een faire prijs. Die uitdaging wil Jan De Nul volop aangaan. Ook collega-baggerbedrijf DEME werkt al enkele jaren aan hybride technologieën en andere maatregelen om de CO2-uitstoot van baggerschepen te verlagen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!