Plus Bacteriën produceren groene waterstof

Biologen van de Australische Macquarie University hebben bacteriën ontwikkeld die op een goedkope manier waterstof kunnen produceren. Een belangrijke stap in de doorbraak van groene waterstof?

Inès Aoun | 17 oktober 2019
Bacteria 359956 1920

Waterstof wordt door vele experts gezien als dé ontbrekende schakel in de energietransitie. Als energiedrager kent het talloze toepassingen: het is een veelgebruikte grondstof voor de chemische industrie en waterstof kan ook dienen als brandstof voor auto’s, fabrieken en cv-ketels en als opslagmiddel voor duurzame elektriciteit.

Maar waterstof niet altijd groen. De industrie maakt voor de productie van waterstof voornamelijk gebruik van de meest kosteneffectieve methode: door aardgas te splitsen in ‘grijze’ waterstof en CO2. Wetenschappers zijn dan ook koortsachtig op zoek naar een manier om de productie van groene waterstof goedkoper te maken.

Van suikerriet naar waterstof

Biologen van een Australische universiteit zijn er nu in geslaagd om bacteriën te ontwikkelen die groene waterstof produceren aan een hoog tempo. Die waterstof wordt dan opgevangen en vastgehouden in een brandstofcel. Hoe dat in zijn werk gaat? De designer bacteriën – die leven in een aquarium van twee liter water – krijgen suikerriet te eten. Tijdens het verteringsproces produceren de bacteriën waterstof. Het is de wetenschappers nu gelukt om het metabolisme van de bacteriën te versnellen zodat ze veel meer waterstof produceren. Een interessante vondst, al gaat het voorlopig om een kleinschalig pilootproject waarbij de brandstofcel op waterstof een gsm voor enkele dagen kan opladen.

De voordelen?

Niet alleen bacteriën maar ook algen produceren tijdens het verteringsproces waterstof. Daar gebeurt ook onderzoek naar. Maar volgens de Australische wetenschappers zijn waterstofproducerende bacteriën kosteneffictiever. Ze vermenigvuldigen zich in sneltempo, zijn goedkoop te ontwikkelen en nemen heel weinig ruimte in. Professor Robert Willows: “De bacteriën zijn bovendien stabiel, ze produceren evenveel waterstof als vier maanden geleden. We denken dat we de bacteriën slechts om de zes maanden moeten vervangen.”

Het probleem van de opslag van het licht-ontvlambare gas is naar eigen zeggen ook meteen opgelost. “De bacteriën produceren alleen waterstof wanneer we ze suikerriet geven. Ze leveren dus energy on demand.”

De toekomst

Moeten we dan massaal suikerriet gaan planten om groene waterstof te produceren? Toch niet. Het is op termijn de bedoeling om bacteriën via fotosynthese waterstof te laten aanmaken. Dat willen de Australiërs doen door chlorofyl of bladgroen (het pigment dat planten gebruiken om zonlicht om te zetten in energie, red.) te introduceren bij bacteriën die geen gebruik maken van fotosynthese. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.