Plus B4plastics ontwerpt intelligente bioplastics

Met zijn innovatieve bioplastics brengt B4plastics duurzame plasticalternatieven op de markt die ook nog eens goed scoren qua functionaliteit, prijs-kwaliteit en gebruikerservaring. In het aanbod: rietjes gemaakt uit suikerbieten en een plastic grondstof voor 3D-printers waarbij de gebruiker via een app het afbraakproces kan regelen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Rethinking Plastics
Eline Van Assche | 1 maart 2018
Cc Trideus 031 A4
© B4plastics

Stefaan De Wildeman heeft een achtergrond als bio-ingenieur en werkte elf jaar in een groot chemisch bedrijf. Die kennis en ervaring zet hij sinds enkele jaren in om, vanuit zijn eigen bedrijf, circulaire processen en producten te ontwikkelen. Zijn start-up B4plastics ontwerpt en ontwikkelt eco-plastics en giet ze in tal van toepassingen. Daarbij maakt het maximaal gebruik van streekgebonden, hernieuwbare en/of biologisch afbreekbare grondstoffen. 

Rietjes uit suikerbieten

De eerste marktintroductie van het bedrijf waren meteen raak. Zo bracht de start-up composteerbare rietjes op de markt: BIORIX®, de eerste rietjes die uit suikerbieten kunnen worden gemaakt, in België worden geproduceerd en niet bijdragen tot microplastics in de natuur. Een ander product, Compost3D®, voert de wereld van 3D-printen naar een hogere ecologische dimensie. 

De Wildeman: “We ontwikkelden een 3D-filament, dat gebruikt wordt als ‘brandstof’ van een 3D-printer, waarmee je producten print die composteerbaar zijn in een gewoon composteervat. Compost3D® is het eerste plastic product ter wereld waarbij de gebruikers via een app op hun smartphone zelf de controle hebben over het afbraakproces. We bieden het product samen met een app aan waarmee je nog voor je print kan voorspellen en regelen hoe lang dat afbraakproces zal duren. De plasticindustrie doet daarmee haar intrede in de diensteneconomie. De gebruiker krijgt inzicht in en controle over de end-of-life-situatie. Bovendien kunnen we het materiaal grotendeels uit Europese hernieuwbare grondstoffen vervaardigen.” 

Compost3D® slaat de brug tussen ontwerpen en composteren van 3D-objecten. Door materiaaleigenschappen te combineren met intelligentie worden de producten biogebaseerd, biodegradeerbaar en recycleerbaar. “Bovendien zorgt de app voor een unieke beleving en meer bewustzijn bij de gebruiker. Het filament kan nuttig zijn in nichemarkten waar veel prototypes en testproducten geprint worden die vrij snel in de vuilnisbak belanden.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.