Plus Azië breekt hitterecords en El Niño moet nog komen

Verschillende landen in Zuidoost Azië ervaren historische hittegolven met soms dodelijke gevolgen. De records sneuvelen terwijl het huidige La Niña weerfenomeen eigenlijk een verkoelend effect heeft op globale temperaturen.

Koenraad Coel | 24 april 2023
India Martin Jernberg N E2Gf1Sc It I Unsplash

April en mei zijn gewoonlijk de warmste maanden in Zuid en Zuidoost Azië. De temperaturen gaan er de hoogte in voor het regenseizoen verkoeling brengt. De klimaatcrisis maakte die hittegolven de voorbije jaren al langer, intenser en frequenter. Dit jaar lieten verschillende landen in de regio nieuwe hitterecords optekenen. Thailand haalde voor het eerst temperaturen boven 45° C. In Laos staat het nieuwe record sinds deze lente op 42,7° C. Ook in China noteerden meer dan 100 weerstations in 12 provincies recordtemperaturen voor de maand april.

De Aziatische hittegolf blijft niet zonder gevolg. In India overleden zeker 13 mensen aan een zonnesteek tijdens een evenement in Navi Mumbai. In Thailand gingen de hoge temperaturen gepaard met slechte luchtkwaliteit, veroorzaakt door de rook van bosbranden en het verbranden van gewassen. Door die combinatie kregen heel wat mensen problemen met de luchtwegen. Minstens één ziekenhuis in de toeristische trekpleister Chiang Mai raakte zo aan haar maximale capaciteit.

Van La Niña naar El Niño

Extra zorgwekkend is dat hitterecords sneuvelen tijdens jaren met La Niña. Dat is een weerfenomeen waarbij sterke wind warm oppervlaktewater westwaarts blaast en kouder water van dieper in de oceaan aan de oppervlakte komt. In principe heeft dat een afkoelend effect op de wereldwijde temperatuur, maar de voorbije jaren ging het gepaard met een opeenvolging van hitterecords. Deze zomer zou La Niña plaats maken voor tegenhanger El Niño, die typisch voor warmere temperaturen zorgt. Experts zijn bezorgd dat de klimaatopwarming door El Niño boven de 1,5° C zal stijgen, al is ook dat effect wellicht tijdelijk. Daarnaast zorgt de omschakeling van La Niña naar El Niño meestal voor een droger regenseizoen in India en omliggende landen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Klimaatactie