Plus Avocadopit wordt kunststofhit

Een Mexicaans bedrijf heeft een manier gevonden om uit de pit van avocado’s een biodegradeerbaar plastic te maken. Tegen eind dit jaar wil het bedrijf meer dan 800 ton ‘avocadoplastic’ per maand produceren.

Fran Herpelinck | 6 maart 2019
Avocados 1041466 1920

Met kunststof uit avocadopitten heeft Mexico, naast avocado’s zelf, mogelijk een nieuw succesvol exportproduct gevonden. Het klinkt u ongetwijfeld bekend in de oren: van de immens populaire avocado belandt enkel het groene vruchtvlees op ons bord. De pit verdwijnt bij het groenafval. De jonge Mexicaanse ondernemer Scott Munguia redt de pitten van verbranding en gebruikt ze als grondstof voor een biologische, volledig afbreekbare kunststofvorm.

Geschikte biopolymeer

Op zoek naar een grondstof voor bioplastics zocht ingenieursstudent Munguia al in 2012 naar een vruchtpit die daarvoor geschikt is. Mango en mamey sapota (een tropische fruitsoort, red.) werden uitvoerig getest en afgevoerd. Op basis van de moleculevorm, die sterk lijkt op die van plasticgrondstof maïs, kwam Munguia uiteindelijk bij avocadopitten uit. De pitten worden gedroogd, bewerkt en vermalen, tot ze kunnen dienen als biopolymeer. In 2015 stampte Munguia met zijn bedrijf Biofase een eerste fabriek uit de grond, in 2016 lanceerde Biofase naast bio-bestek ook rietjes uit avocadoplastic.

Productie opdrijven

Wereldwijd wordt er jaarlijks meer dan 5,6 miljoen ton aan avocado’s geproduceerd. Ongeveer de helft daarvan komt uit Mexico. Dagelijks verwerkt Biofase 15 ton avocadopitten, die het aangeleverd krijgt van een Amerikaans bedrijf. Volgens zijn CEO botst het Mexicaanse bedrijf op een economische wetmatigheid die ook andere circulaire bedrijven dwarsboomt: het bedrijf kan niet onder de prijs duiken van single-use plastics. Desondanks draaien de zaken goed. Tegen eind dit jaar wil Biofase in Mexico een nieuwe fabriek openen, die de bestaande capaciteit van 130 ton bioplastics per maand opschroeft met liefst 700 ton extra.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.