"Autodelen werkt soms beter dan openbaar vervoer"
Als iedereen de auto zou delen, hebben we vier tot twintig keer minder wagens nodig. "Autodelen is vaak efficiënter én goedkoper dan openbaar vervoer", stelt Griet De Ceuster, directeur van Transport en Mobility Leuven.
Elektrische auto’s, zelfrijdende wagens, autodelen: het mobiliteitslandschap verandert. “In de toekomst zullen alleen maar méér mensen zich met de auto verplaatsen”, zegt Griet De Ceuster in Knack. “Veel reizigers vinden ons openbaar vervoer niet efficiënt. Er komen ook nieuwe gebruikers bij: denk maar aan hoogbejaarden, mindervaliden of mensen die geen rijbewijs hebben. Toch hoeft dat niet negatief te zijn. Het gebruik van elektrische wagens kan de uitstoot van schadelijke stoffen sterk doen dalen. En als we vaker autoritten delen, gaat het totale aantal ritten fors omlaag.”
Ruimtelijke versnippering
Bussen en treinen proberen verplaatsingen efficiënt te bundelen. Maar als iedereen verspreid woont en zijn eigen agenda heeft, is dat moeilijk. Zeker buiten de stad werkt autodelen vaak beter dan openbaar vervoer. “Op kleine schaal lukt het amper om verplaatsingen te bundelen”, stelt Griet De Ceuster. “Veel bussen blijven half leeg. Treinen zijn efficiënt in spitsuren en over grote afstanden, maar veel minder voor kleine verplaatsingen. Er zijn gewoon te weinig mensen die net op hetzelfde tijdstip van dorp A naar B moeten. In zulke gevallen is de trein te duur en kun je de sporen beter vervangen door asfalt. Dat is efficiënter en goedkoper.”
Vernieuwend durven denken
Openbaar vervoer vervangen door auto’s: onze politici zullen het niet graag horen. “Ik ga ook niet beweren dat we overal extra wegen moeten aanleggen”, glimlacht Griet De Ceuster. “Al zijn er knelpunten waar echt meer capaciteit nodig is. Maar treinverbindingen die weinig gebruikt worden, kunnen we toch beter asfalteren om er bussen of deelauto’s op te laten rijden?”
“Dé grote uitdaging voor onze politici ligt in het aanpassen van het beleid. Zelfrijdende auto’s en autodelen vragen om andere regels. Bovendien komen er nieuwe voertuigen bij, zoals cargo-bikes (een compromis tussen een fiets en een auto, nvdr). Die passen niet op het fietspad en zitten wettelijk in een grijze zone. Ook voor het parkeerprobleem bestaan vernieuwende oplossingen, zoals een parkeerverbod voor niet-deelwagens. Zowel onze wetten als onze infrastructuur zijn niet aangepast aan de snelle veranderingen. Daar moeten we werk van maken.”