Autodelen was nog nooit zo populair

Deelwagens zitten in de lift. Maakten in 2016 nog 28.000 Vlamingen regelmatig gebruik van autodelen, dan steeg dat aantal in 2018 naar 70.000.

Fran Herpelinck | 6 maart 2019
Carsharing 1436203 1920

Steeds meer Vlamingen hebben geen eigen wagen meer en maken gebruik van een deelwagen. Een verklaring voor de forse toename ligt volgens het Vlaams Netwerk Autodelen (VNA) bij de almaar groeiende infrastructuur.

Zo is het aantal autodeelbedrijven sinds 2015 verdubbeld van 8 naar 16 en raakt autodelen ook buiten de grote steden steeds meer ingeburgerd. In 45 Vlaamse steden en gemeenten is er een autodeelbedrijf actief. Particuliere deelwagens meegeteld is er zelfs in 200 steden en gemeenten minstens één deelwagens beschikbaar. “Op die manier steeg het aantal gebruikers in Vlaanderen in twee jaar tijd met liefst 150%”, stelt Jeffrey Mathijs van het VNA in De Morgen.

Elektrisch rijden

De massale keuze voor autodelen is ook ingeblazen door het klimaat, vertelt Mathijs. Dat nieuwe deelbedrijven veelal voor elektrische wagens kiezen, trekt veel gebruikers over de schreef. “Momenteel rijden er 450 elektrische deelwagens rond in België, wat goed is voor 7 procent van alle wagens op de deelmarkt. Dat aandeel is ruim 50 keer groter dan het percentage elektrische privéwagens in het totale wagenpark”, aldus Mathijs.

Ook andere transportmiddelen worden in ons land gretig gedeeld. Enkele cijfers: naast zeven deelbedrijven voor fietsen, zijn er ook al zeven deelspelers voor steps op de markt. Het deelfietsbedrijf Bluebike telt op dit moment 17.000 gebruikers en mikt tegen 2023 op 30.000 gebruikers. Het aantal Blue-bike-locaties breidt de komende jaren uit van 60 tot 116. Jaarlijks zouden er zo tien nieuwe locaties bij komen, vooral aan grote haltes van De Lijn. Ook elektrische scooters en ‘strooifietsen’, fietsen met een QR-code die eender waar achtergelaten kunnen worden, zijn aan een sterke opmars bezig.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!