Europa bereikt compromis over strengere uitstootnormen

Het Europese Parlement en de lidstaten hebben een akkoord bereikt over strengere uitstootnormen voor nieuwe auto’s. Tot ongenoegen van de automobielsector zullen personenwagens tegen 2030 37,5 procent minder CO2 mogen uitstoten.

Fran Herpelinck | 18 december 2018
Traffic 3612474 1920

Aan het akkoord, onderhandeld tussen het Europese Parlement en de 28 Europese lidstaten, ging heel wat discussie vooraf. Zo pleitte de Europese Commissie voor een globale reductie van 30 procent van de CO2-uitstoot voor nieuwe personen- en bestelwagens. Het Europese Parlement legde de lat vervolgens op 40 procent reductie.

Het compromis laat de lat slechts een fractie zakken. Tegen 2030 mogen nieuwe auto’s 37,5 procent minder CO2 uitstoten dan vandaag het geval is. Voor bestelwagens geldt een vermindering van 31 procent. Tegen 2021 al moet de gemiddelde uitstoot ingeperkt worden tot 95 gram CO2 per kilometer.

Autobouwers misnoegd

Bij monde van ACEA, de vereniging van Europese autobouwers, reageert de sector “extreem bezorgd” op de beslissing van de Europese onderhandelaars. Ze betreurt het dat de nieuwe normen enkel door politieke motieven zijn ingegeven, niet door "technisch of socio-economisch realisme". “Het is uiteraard onze bedoeling om de CO2-uitstoot van wagens naar beneden te halen, maar deze doelstellingen zijn extreem veeleisend”, klinkt het. “Ze zijn totaal onrealistisch op basis van waar we vandaag staan.”

In eigen vel snijden

Enkele weken geleden drukte de Europese Commissie zijn bezorgdheid uit over de strenge normen van het Parlement: ze zouden niet alleen banen kosten, maar mogelijk ook de concurrentiepositie van de Europese autobouwers in het gedrang brengen. ACEA valt hen daarin bij. “Om de negatieve impact van deze structurele verschuiving te verzachten, moeten beleidsmakers met concrete plannen komen om de transitie op een sociaal aanvaardbare manier te verzekeren.”

De organisatie wijst er verder op dat er nog heel wat obstakels zijn voor duurzamer aankoopgedrag bij de consument: bij gebrek aan oplaadpunten en betaalbare modellen staan elektrische wagens op korte termijn allerminst voor een doorbraak.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!