Plus Deze Australische start-up wil waterstofopslag tot bij u thuis brengen

Het Australische LAVO™ Hydrogen Technology heeft een waterstofbatterij ontwikkeld waarmee mensen thuis of op kantoor drie keer zoveel energie kunnen opslaan als met een gewone thuisbatterij.

Ellen Vervoort | 27 oktober 2020
Lavo Thuisbatterij Waterstof
De waterstofbatterij heeft een capaciteit van 40 kilowattuur.

Het waterstoffabriekje is gebaseerd op een idee van onderzoekers van de University of New South Wales. De Australische start-up stoomde het idee klaar voor de markt. Het LAVO™-systeem zet water en elektriciteit uit zonnepanelen via elektrolyse om in waterstof. Het gas wordt opgeslagen in een tank en wanneer nodig weer omgezet in elektriciteit met behulp van een brandstofcel.

Drie keer zo duur

De waterstofbatterij is vanaf november te koop in Australië en kan vanaf juni 2021 geïnstalleerd worden. CEO Alan Yu: “Australië is perfect om dit systeem voor het eerst op de markt te brengen omdat het grote aantal zonuren veel overtollige energie oplevert.” Het bedrijf wil tegen 2022 10.000 units per jaar verkopen.

De waterstofbatterij zal wel drie keer zoveel kosten (iets minder dan 21.000 euro) als de thuisbatterij van Tesla, maar volgens Yu is zijn systeem de investering waard omdat het meer energie langer kan opslaan. Met een capaciteit van 40 kilowattuur bevat de waterstofbatterij genoeg energie om een gemiddeld huishouden twee dagen van elektriciteit te voorzien. Ter vergelijking: de Tesla Powerwall kan 13,5 kilowattuur opslaan.

Afgelegen dorpen

Toch is niet iedereen overtuigd van de meerwaarde van het product. Jake Whitehead van de University of Queensland onderzoekt de uitdagingen van waterstofopslag op grote schaal: “Het is moeilijk om een systeem dat in een laboratorium werkt ook op commerciële schaal te ontwikkelen.” Elektrolyse vraagt enorm veel energie en volgens Whitehead zouden zonnepanelen op het dak van een woning niet genoeg elektriciteit genereren om het systeem efficiënt te laten werken. Hij vraagt zich af wat de meerwaarde ervan is als er al efficiënte energieopslagsystemen voor in woningen bestaan.

Yu is zich ervan bewust dat de kost van zijn waterstofbatterij mensen afschrikt, maar volgens hem kan LAVO™ een ideale oplossing zijn voor afgelegen dorpen of gemeenschappen die moeilijker of niet op het net aan te sluiten zijn. De waterstofbatterij kan daar dieselgeneratoren vervangen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.