ASR en Triodos gaan samen duurzaam bedrijfsleven financieren

ASR en Triodos Bank gaan de komende vier jaar samen 600 miljoen euro lenen aan duurzame ondernemingen. De financiering is bedoeld om groene initiatieven op het gebied van vastgoed, energie en zorg vooruit te helpen.

Veerle Bonckaert | 1 februari 2018
William Iven 344357686
Foto door William Iven

Verzekeraar ASR en Triodos Bank gaan samen ondernemingen financieren die zich richten op groene energie en de verduurzaming van vastgoed en de zorgsector. Zo kunnen bedrijven en instellingen voor hun duurzaam project 5 tot 70 miljoen euro lenen. Na tien tot vijftien jaar betalen ze de groene lening terug.

Bepalende financieringsbeslissingen

Pierre Aeby, CFO van Triodos Bank: “"De aandacht voor duurzaamheid in het bedrijfsleven is de laatste tijd sterk toegenomen. Financiële instellingen hebben een belangrijke sleutel in handen. Met onze financieringsbeslissingen of beleggingskeuzen van vandaag beïnvloeden we de kwaliteit van de samenleving en het leefklimaat voor de komende decennia. Door samen te werken met ASR kunnen we meer projecten steunen en grotere bedragen investeren. Tegelijk spreiden we zo ook de risico’s.”

ASR verwacht op zijn beurt via het netwerk van Triodos de markt voor duurzame projectfinanciering te betreden. Chris Figee, CFO van ASR: “Wij willen als verzekeraar zorg dragen voor duurzame beleggingen, ook voor externe institutionele partijen voor wie we optreden als beheerder.”

Elk minstens 30 procent investeren

Triodos Bank is een gevestigde financier in de sectoren groene energie, verduurzaming van vastgoed en zorg. De EUR 600 miljoen van deze samenwerking komt daar bovenop. Triodos Bank zal de duurzame projecten selecteren en dit in de landen waar de bank zelf actief is, namelijk Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje. ASR beslist bij elk project dan of ze al dan niet mee aan boord stappen. Chris Figee, CFO van ASR gelooft dat ze vrijwel altijd zullen meedoen, tenzij ze uitzonderlijk toch een andere risico-rendementsverhouding zien dan Triodos Bank. Beide partijen zullen elk minimum 30 procent van de financiering voor zich nemen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!