Plus Ardooise boeren besproeien akkers met gezuiverd afvalwater

Vroeger loosde diepvriesgroentenbedrijf Ardo uit het West-Vlaamse Ardooie zijn afvalwater in een beek, maar toen kregen ze een beter idee. Via een bufferbekken en een ondergronds leidingnetwerk komt het afvalwater nu terecht bij landbouwcoöperatie Inero, die het gebruikt voor irrigatie.

Elke Doms | 17 juni 2019
W1020Q85 20190613 152019
Ardo

Vorig jaar werd in Ardooie gestart met de aanleg van een bufferbekken om 150 miljoen liter afvalwater op te slaan. In totaal zal 24 kilometer aan ondergrondse leidingen het restwater van diepvriesgroentenbedrijf Ardo rechtstreeks tot bij 47 lokale boeren van landbouwcoöperatie Inero brengen. Voorlopig kunnen 32 landbouwers nu al beginnen te irrigeren, tegen 2020 volgen ook de anderen. Het initiatief maakt deel uit van het Europese Interreg-project F2AGRI, kort voor ‘effluent to agriculture’.

Waterverdeling

Het leidingnetwerk van Ardo en Inero bedient ongeveer 500 ha landbouwgrond. De betrokken landbouwers kunnen hun haspel aansluiten op een van de vele aftakpunten. Charlotte Boeckaert van het Vlaams Kenniscentrum Water legt aan Het Laatste Nieuws uit hoe dat geregeld wordt: “De vennoten reserveren online een tijdsslot wanneer ze willen irrigeren. Ze geven op van wanneer tot ze wanneer ze willen irrigeren en hoeveel debiet ze nodig hebben.” Een watermeester zal de goede werking van het irrigatienetwerk overzien.

Het water zal de boeren niet veel kosten. De inkomsten zijn enkel bedoeld om de uitgaven van elektriciteit en onderhoud te dekken.

Lozen in tijden van schaarste

Vlaanderen is een van de meest waterstressgevoelige gebieden in Europa. De afgelopen zomers leidde dit een aantal keer tot een sproei- en/of captatieverbod. Gezuiverd afvalwater zou dus zeker welkom zijn voor irrigatie in de landbouwsector, maar dat gebeurt slechts zelden, veelal uit angst voor gezondheids- en milieurisico’s. Daarom wordt het nog vaak geloosd in het oppervlaktewater. De Europese Commissie werkt momenteel aan een regelgevend kader dat het hergebruik van gezuiverd afvalwater moet stimuleren in alle EU-lidstaten.

Bij Ardo denken ze intussen al aan de volgende stap. In het najaar wil het zesduizend drijvende zonnepanelen op het bufferbekken installeren, goed voor groene stroom én een uitstekende buffer voor de watertemperatuur in het bekken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.