Plus ArcelorMittal wil 600.000 ton groen staal produceren tegen eind 2022

ArcelorMittal heeft zijn plannen om klimaatneutraal te worden tegen 2050 wat concreter gemaakt. Zo wil de staalreus op zijn site in Gent zo’n 600.000 ton groen staal maken. Het experimenteert overigens ook met gerecycleerd staal.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
CO2 als grondstof
Inès Aoun | 19 maart 2021
ArcelorMittal
© ArcelorMittal

Twee jaar geleden kondigde ArcelorMittal aan dat het over dertig jaar klimaatneutraal wil worden. Over tien jaar wil de staalproducent in Europa al 30 procent minder CO2 uitstoten. Dat is een hele uitdaging als je weet dat de fabriek in Gent alleen al goed is voor 8 procent van de totale CO2-uitstoot van ons land.

Pioniersprojecten

Om groen staal te produceren, heeft de multinational de voorbije jaren enkele pioniersprojecten opgestart, voornamelijk op zijn site in Gent. Zo heeft het de handen in elkaar geslagen met afvalverwerker Renewi om vanaf 2022 afvalhout om te zetten in biokool. Dat wordt gebruikt om steenkool in de hoogovens te vervangen.

Daarnaast komt er een demonstratiefabriek die rookgassen van de hoogovens op industriële schaal zal afvangen en omzetten in ethanol. Tegen het einde van 2022 wil de staalgigant 600.000 ton groen staal maken. Ter vergelijking: in 2020 produceerde ArcelorMittal zo’n 71,5 miljoen ton staal. Voor dat groene staal zal het bedrijf een certificaat uitreiken. Daarmee kunnen klanten zwart op wit bewijzen dat ze hun indirecte (scope 3-)emissies reduceren.

Recyclage

ArcelorMittal brengt bovendien gerecycleerd staal op de Europese markt. Wanneer het volledig gemaakt is van reststromen en het recyclageproces gevoed wordt door hernieuwbare energie, bedraagt de CO2-voetafdruk naar eigen zeggen 300 kilogram CO2 per ton staal. Bij traditioneel staal gaat het over 2,3 ton CO2 per ton staal. Er is nog maar weinig bekend over hoeveel gerecycleerd staat ArcelorMittal produceert.

Het is de staalreus echter wel menens want het pompt ook nog eens jaarlijks 100 miljoen dollar in een nieuw innovatiefonds. Dat fonds zal baanbrekende technologieën steunen die het mogelijk maken om CO2-vrij staal op grote schaal te produceren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.