Plus ArcelorMittal gaat CO omzetten in bio-ethanol

Staalmagnaat ArcelorMittal is op zijn site in Gent begonnen met de bouw van een innovatieve afzuiginstallatie die koolstofmonoxide omzet in bio-ethanol. De installatie is de eerste van zijn soort in Europa.

14 juni 2018
Arcelor Mittal
Arcelor Mittal

In de hoogovens van ArcelorMittal in Gent worden voor de staalproductie kolen gebruikt. Die kolen worden omgezet in gas dat koolstofmonoxide (CO) bevat. LanzaTech ontwikkelde een technologie om CO aan te wenden als grondstof en er bio-ethanol van te maken. Dat eindproduct kan worden gebruikt als biobrandstof en voor het vervaardigen van (bio-)plastics.

ArcelorMittal verwacht dat de nieuwe installatie per jaar ongeveer 80 miljoen liter bio-ethanol zal produceren. 

70 procent minder CO2

Momenteel wordt de geproduceerde CO voor de helft gebruikt door het staalconcern zelf. De andere helft wordt geleverd aan de nabijgelegen elektriciteitscentrale van Engie Electrabel. Daar wordt het omgezet in stroom, waarbij CO2 ontstaat. Door CO een tweede leven te geven in bio-ethanol, realiseert ArcelorMittal een CO2-besparing die even groot is als de CO2-besparing bij het in het verkeer brengen van 200.000 elektrische auto's. 

Als auto’s de biobrandstof verbruiken, stoten die op hun beurt ook koolstof uit. “Maar op deze manier geproduceerde biobrandstof bevat ongeveer 70 procent minder CO2 dan traditionele fossiele brandstof. Bovendien is biobrandstof hernieuwbaar, in tegenstelling tot brandstof op basis van aardolie”, zegt Wim Van der Stricht, projectleider bij ArcelorMittal Gent aan De Standaard.

Microben

De omzetting van de CO naar bio-ethanol gebeurt via een fermentatieproces (zie video), waarin de bacterie clostridium autoethanogenum een centrale rol speelt. De bacterie behoort tot de oudste organismen op aarde en werd in 2005 door LanzaTech voor het eerst geïsoleerd uit konijnenkeutels. De eerste proefinstallatie liet het bedrijf in 2008 optrekken bij een staalfabriek in Nieuw-Zeeland. Sindsdien werden ook in China twee testinstallaties gebouwd. De afzuiginstallatie in Gent is een van de eerste commerciële toepassingen op grote schaal.

Lange termijn

ArcelorMittal wil halverwege 2020 de eerste CO naar bio-ethanol omzetten. Zodra de installatie operationeel is, zal ArcelorMittal nagaan of alles technisch goed verloopt en of de productie rendabel is. De kostprijs van de biobrandstof is afhankelijk van de productieschaal en het soort gas dat gefermenteerd wordt, maar ook van de marktprijs van het eindproduct en de eventuele subsidies. 

Het staalconcern ambieert op lange termijn alle materialen in het productieketen van staal te hergebruiken in het eigen proces of te laten dienen als nieuwe grondstof in andere industrieën. ArcelorMittal wil zo naar eigen zeggen bijdragen aan een circulaire economie en uiteindelijk een afvalvrij bedrijf zijn.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.