Plus Apple wil 100 procent gerecycleerd kobalt gebruiken in batterijen tegen 2025

Apple heeft aangekondigd dat het een versnelling hoger schakelt om het gebruik van gerecycleerde materialen in zijn producten uit te breiden. Het gaat onder meer om gerecycleerd kobalt. De ontginning van die grondstof gaat gepaard met risicovolle werkomstandigheden en kinderarbeid.

Lien Moris | 19 april 2023
Apple Recycled Materials Daisy Disassembly Robot
Apple gebruikt een geavanceerde robot om kostbare materialen uit smartphones te recupereren.
Apple

Apple heeft zich als doel gesteld om vanaf 2025 100 procent gerecycleerd kobalt te gebruiken in al zijn batterijen. Daarnaast zullen de magneten in Apple-toestellen in 2025 volledig bestaan uit gerecycleerde zeldzame aardmetalen en zullen op alle door Apple ontworpen printplaten 100 procent gerecycleerd tin en 100 procent gerecycleerd goud worden gesoldeerd.

In 2022 had de techgigant het gebruik van bepaalde gerecycleerde metalen al aanzienlijk uitgebreid. Meer dan twee derde van al het aluminium, bijna driekwart van alle zeldzame aardmetalen en meer dan 95 procent van al het wolfraam in Apple-producten is nu afkomstig van 100 procent gerecycleerd materiaal.

Kinderarbeid

Amnesty International en African Resources Watch (Afrewatch) beschuldigden Apple, Samsung en Sony in een onderzoek uit 2016 van onvoldoende controle op hun kobaltbevoorrading uit mijnen in de Democratische Republiek Congo, waar kinderen tewerkgesteld werden.

David Sturmes-Verbeek van de Fair Cobalt Alliance maakt in dat verband een kanttekening op LinkedIn. Hij ziet liever dat een bedrijf op een verantwoorde manier kobalt inkoopt door bij te dragen aan een oplossing voor negatieve gevolgen zoals kinderarbeid, “in plaats van te proberen associatie te vermijden”. “Echt leiderschap betekent zinvolle investeringen doen en zich verbinden tot de integratie van kinderarbeidvrije ASM-producten (Artisanal and Small-Scale Mining, red.) van mijnlocaties die de nodige steun hebben gekregen om aan de basisnormen inzake veiligheid en gezondheid op het werk te voldoen, waarbij het enorme sociaal-economische ontwikkelingspotentieel van de sector wordt erkend - dat een inkomen biedt aan meer dan 40 miljoen mensen in economieën met een laag en gemiddeld inkomen”, klinkt het.

Bron: Apple, Firstpost