Antwerpse starter maakt zonnebril uit rivierplastic

De Antwerpse start-up W.R.Yuma heeft een primeur te pakken: samen met kinderorganisatie Stormkop vervaardigde het speelse zonnebrillen uit Scheldeplastic.

Fran Herpelinck | 5 juni 2019
Wryuma
W.R.Yuma

W.R.Yuma is sinds 2018 actief op de circulaire markt: de Antwerpse start-up print in 3D zonnebrillen die gemaakt zijn uit het plastic van petflessen en afgedankte dashboards en koelkasten. Het plastic wordt lokaal verzameld, ter plekke geprint en geassembleerd met Italiaanse brilglazen.

Afvalbewust

Bij wijze van experiment sloeg de Antwerpse brillenmaker dit voorjaar de handen in elkaar met Stormkop, een Antwerpse kinderorganisatie met avontuurlijke activiteiten. Met zwerfplastic dat de kinderen aan de Schelde verzamelden, ging W.R.Yuma aan de slag. De eerste zonnebril uit rivierplastic was een feit. “Hiermee geven we een volledig nieuwe kijk op afval”, stelt W.R.Yuma. “Het verzamelde plastic uit de Schelde werd zorgvuldig schoongemaakt, versnipperd en omgesmolten tot 3D-printerinkt.”

De speelse ‘Scheldebrillen’ bestaan voor de helft uit rivierplastic en voor de helft uit petflessen. Ze zijn niet te koop. Ze dienen volgens W.R.Yuma vooral om het bewustzijn rond zwerfvuil en circulair hergebruik aan te wakkeren.

Bron: Made in Antwerp

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!