Antwerpse feestserre krijgt tweede leven als circulair trefpunt

Vanaf vrijdag 5 oktober maakt het Antwerpse Plein Publiek, bekend om zijn feestjes onder een glazen dak, een doorstart in de wijk Nieuw Zuid. Als trefpunt voor circulaire ondernemers, met gezuiverd kraantjeswater en geen gram afval.

Fran Herpelinck | 3 oktober 2018
40325350 1918209628482705 1976633830399803392 O
Plein Publiek

Achter het Antwerpse Justitiepaleis, aan de D’Herbouvillekaai, verrijst momenteel de nieuwe pleisterplek van Plein Publiek. Tientallen witte containers omgeven de iconische serre van het collectief, die tot januari nog aan de Fierenstorens in de wijk Sint-Andries stond.

Lokaal duurzaam talent

Plein Publiek staat garant voor feestjes, food en kunst, en wil die succesformule de komende drie jaar ook op Nieuw Zuid uitspelen. Van de nieuwe locatie maakt het gebruik om zijn duurzame ambities in de kijker te zetten, vertelt Nelson Donck van organisator NV Congé aan Gazet van Antwerpen. “Samen met de stad Antwerpen en De Kringwinkel willen we van deze plek een circulaire 'hub' maken.” Plein Publiek werkt daarom samen met duurzame ondernemers, zoals het lokale denimlabel HNST of zonnebrillenproducent W.R.Yuma. In de containers op Nieuw Zuid krijgen ze winkelruimte. Onder de noemer ‘Circuit’ zal De Kringwinkel tal van workshops organiseren.

Circulair Zuid

Ook aan de inkleding van de locatie heeft Plein Publiek 2.0 bijzondere aandacht besteed. De urinoirs werken waterloos, afvalwater wordt ter plekke opnieuw gezuiverd tot drinkwater. Verder houdt de organisatie vast aan een ‘zero-waste’-beleid. “Dat is ambitieus, maar we willen daar echt voor gaan. Het nieuwe Plein Publiek is veel meer dan alleen een evenementen- en feestlocatie”, aldus Donck.

Met die filosofie wil Plein Publiek graag een voortrekkersrol spelen in het verhaal van de wijk Nieuw Zuid, waar tal van duurzame ingrepen en initiatieven in opbouw zijn. Zo krijgt de wijk een warmtenet en worden woningen CO2-neutraal gebouwd. Via het Europees gesubsidieerde project Circulair Zuid krijgen bewoners bovendien de kans om hun verbruik van water, afval en energie persoonlijk te laten opvolgen én kunnen ze mee investeren in zonne-energie voor de wijk.

Meer info: www.pleinpubliek.be en www.antwerpenmorgen.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!