Plus Antwerpse coworkingspace helpt bedrijven op weg richting succesvol telewerken

In het kader van Slim naar Antwerpen helpen coworkingspace Friday Cowork en hr-bedrijf Nexus Pursuit Antwerpse bedrijven om hun thuiswerkbeleid vorm te geven. De inzet? Snoeien in de dagelijkse woon-werkkilometers. “De duurzaamste kilometer is de kilometer die je niet maakt."

Fran Herpelinck | 4 augustus 2020
Dscf7848 2
Een plek in een lokale coworkspace: ideaal om sociaal te kunnen werken, zonder de verplaatsing naar kantoor.
Friday Cowork

Over telewerken bestaan nog heel wat vooroordelen. Het zou lastig zijn om alles technisch in orde te krijgen: internet, server-toegang, gedeelde documenten … Het contact met collega’s valt thuis weg. En de bereikbaarheid zou minder zijn. De coronapandemie drukt ons echter met de neus op de feiten: thuiswerk gaat ons makkelijker af dan ooit. Maar betekent dat ook dat we met z’n allen, minstens gedeeltelijk, zullen blijven thuiswerken? Of zal telewerk na de corona-pandemie helemaal niet het nieuwe normaal zijn?

Verplaatsing in vraag

“Alles staat of valt met vertrouwen. Het vertrouwen dat een werkgever heeft in zijn werknemers, om hen vrij te laten in hun keuze waar en wanneer te werken”, meent Nathalie Goovaerts. Sinds anderhalf jaar is Goovaerts eigenaar van Friday Cowork, een kleine coworkingplek in Berchem met een twintigtal werkplaatsen en vergaderruimtes. Ze nam de zaak over met een missie: anderen overtuigen van een werkleven dat je zelf mee kan indelen, los van onnodige verplaatsingen naar het werk.

Goovaerts: “Voor ik deze cowork overnam, heb ik de wereld rondgereisd en bij veel bedrijven gewerkt. Ik merkte dat één vraag nooit gesteld werd, op geen enkele werkvloer: wat is het nut van de verplaatsing naar kantoor? In het licht van duurzaamheid denken werkgevers na over de mobiliteit van hun werknemers, over groenere wagens en bedrijfsfietsen, maar de verplaatsing zelf komt nooit ter sprake. Terwijl de duurzaamste kilometer net de kilometer is die je niet maakt.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.