Antwerps modecollectief wint Ecodesign Award

De Henry Van de Velde Ecodesign Award by OVAM 2017 gaat naar het Antwerpse Post-Couture Collective. Dat ontwikkelde een alternatieve productiemethode voor duurzame, betaalbare en gepersonaliseerde kleding.

31 januari 2018
Antwerp Couture Collective
© Matthias Asschauer

Met zijn Post-Couture Collective biedt Martijn van Strien sinds 2015 een alternatief voor het huidige consumptiegerichte modesysteem. Van Strien trekt met zijn innovatieve concept de kaart van gedigitaliseerd en on-demand kledingontwerp.

Zelf fabriceren

The Post-Couture Collective stoelt op de open-sourceprincipes, waardoor iedereen toegang heeft tot de productiemodellen. De kledingcollecties worden zo geprogrammeerd, dat ze digitaal kunnen worden gedeeld met de consument. Vanaf de website kan de eindgebruiker de ontwerpen personaliseren en downloaden, en ze vervolgens assembleren met moderne productietechnieken zoals lasersnijden en 3D-printen. Deze werkwijze resulteert in kledingstukken met een unieke, persoonlijke stempel, die bij massaproductie onmogelijk is. Voor de ontwerpen ging van Strien een samenwerking aan met vijf jonge Antwerpse modeontwerpers. De productiemethode verfijnde hij samen met de digitale werkplaats Maakbaar. 

Antwerp Couture Collective3
De consument kan zijn ontwerp downloaden vanaf de website, en vervolgens zelf assembleren via 3D-printing en lasersnijden.
Martijn van Strien

Makerspaces

Voor de productie kunnen consumenten terecht in een wereldwijd netwerk van zogenaamde makerspaces. Dat zijn gemeenschappelijke werkruimtes, uitgerust met allerlei equipment zoals lasersnijders, 3D-printers en naaimachines, waar ook onervaren eindgebruikers een eigen kledingstuk kunnen maken. De kleding wordt vervaardigd uit lokale materialen, in hoofdzaak wol uit Frankrijk en Belgische gerecycleerde polyesterstoffen. 

De sterkte van de vondst van van Strien zit in het feit dat de kledingproductie lokaal gebeurt. De kleding wordt pas gemaakt op het moment dat iemand ze echt wil kopen. Winkels hebben geen kledingvoorraad meer nodig, er is veel minder transport en minder kleding zal als afval worden afgevoerd. Het inzicht dat consumenten krijgen in het proces van stof tot kledingstuk helpt indirect mee om hen bewust te maken van hoe de mode-industrie in elkaar zit. En bewuste consumenten maken betere en duurzamere beslissingen.

Online community

Het open-source delen van alle kledingontwerpen stelt ook andere ontwerpers in staat de technieken van The Post-Couture Collective te gebruiken, en nog belangrijker, om deze te verbeteren en met anderen te delen. Binnen de online Post-Couture Community wisselen op dit moment iets meer dan 600 ontwerpers ideeën en inspiratie uit, zodat de techniek voortdurend verder ontwikkelt. 

www.postcouture.cc

Specifieke Award voor ecologisch design

Extra veel aandacht geven aan de impact die een product heeft op de aarde. Dat is waar het bij de Henry van de Velde Ecodesign Award by OVAM om draait. Ieder jaar beloont de jury een product of een dienst die door zijn design ecologische winsten oplevert. Het kan gaan om een geoptimaliseerde gebruiksfunctie, het gebruik van alternatieve grondstoffen, een efficiënte inzet van hulpbronnen of materialen, of een opvallend duurzame fabricage. Producten ontwikkeld volgens de principes van ecodesign hebben doorheen alle fasen van hun levenscyclus een geringe milieu-impact, ook wanneer ze afgedankt worden.

www.henryvandevelde.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!