Antwerpen test circulaire wijk met ‘Circular South’

De stad Antwerpen wil een slim gebruik van energie, water en afval stimuleren. Op 1 november lanceerde ze in Nieuw Zuid het project ‘Circular South’, een reeks wijkgebonden experimenten die de circulaire economie tastbaar moeten maken in een stedelijke context.

Kato Vander Sande | 1 november 2017
Public Domain Pictures
© PublicDomainPictures

Anders dan bij een lineaire economie, waarin producten aan het einde van hun levensduur vernietigd worden, wil een circulaire economie ze juist opnieuw inzetten. Het project ‘Circular South’ moedigt de bewoners van Nieuw Zuid aan om dat zoveel mogelijk toe te passen in hun dagelijks leven. Zo zullen ze onder meer de uitdaging aangaan om 100 dagen lang geen afval te produceren en een wedstrijd houden rond het inleveren van statiegeldflessen. 

Circulair beloond

Antwerpen steunt het project op verschillende vlakken. Samen met de Kringwinkel investeert de stad in een Community-gebouw waar de bewoners herstellingen kunnen laten doen en gereedschappen kunnen lenen. Ze krijgen ook tips om hun water- en energieverbruik duurzamer te maken. Omdat de energie van de wijk van zonnepanelen en windmolens komt, is het belangrijk dat de bewoners energie verbruiken op het moment dat die overvloedig beschikbaar is. Zo krijgen ze via een onlinetoepassing berichten over de beste tijdstippen om bijvoorbeeld de wasmachine op te zetten. Wie daarop ingaat, wordt beloond met een virtuele vergoeding om nieuwe circulaire producten of diensten aan te schaffen.

Duurzame community

Circular South’ wordt gedragen door de inzet van de bewoners. Voor het hele project verleent het Urban Innovative Actions fonds een Europese subsidie van 5 miljoen euro. Het is geen toeval dat net de wijk Nieuw Zuid gekozen werd voor dit project. De wijk staat bekend als de meest duurzame stadsbuurt van Antwerpen. Zo is ze aangesloten op een warmtenet, dat sinds kort ook gebruik maakt van thermische zonnepanelen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!