“Anders gaan leven betekent niet dat we opnieuw in lemen hutten moeten gaan wonen”

Maar liefst 267.617 Belgische burgers tekenden de afgelopen maanden de petitie ‘Sign for my Future’. Daarmee geven ze de volgende regeringen het mandaat om er alles aan te doen om de klimaatopwarming ruim onder de 2 graden te houden en België CO2-neutraal te maken tegen 2050. Of dat betekent dat we onze huidige levensstijl moeten opgeven? “Ik krijg de kriebels van de frase ‘anders gaan leven’”, zegt klimaatwetenschapper Tomas Wyns, die meeschreef aan een roadmap voor onze beleidsmakers.

Inès Aoun & Ellen Vervoort in samenwerking met The Shift | 7 juni 2019
S4 M 0082

In de aanloop naar de verkiezingen lanceerden vierhonderd Belgische bedrijfsleiders, academici en voorzitters van middenveldorganisaties de klimaatcampagne Sign for my Future. Daarmee riepen ze de volgende regeringen op om werk te maken van een langetermijnbeleids- en investeringsplan. De initiatiefnemers overhandigden niet alleen 267.617 handtekeningen aan onze politici, maar ook een roadmap die werd opgesteld door onafhankelijke experten. Tomas Wyns, onderzoeker aan de VUB en het Institute for European Studies: “We beschrijven daarin concrete maatregelen om België klimaatneutraal te maken tegen 2050. De roadmap is gebaseerd op internationale studies en eigen wetenschappelijk onderzoek.”

Enkele dagen eerder publiceerde het klimaatpanel, onder leiding van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele, zijn rapport. Ook aan dat document werkte Wyns mee. “Het rapport van het klimaatpanel legt andere accenten. Zo hebben ze veel aandacht voor biodiversiteit. De roadmap legt dan weer de nadruk op de transitie: waar willen we staan in 2040 en 2050 en waar moeten beleidsmakers dan nu prioritair op inzetten? We willen meer structuur in het beleid brengen en het bredere kader naar voor schuiven.”

Transitiedenken

Sign for my Future koos bewust voor die aanpak. Wyns: “Met de roadmap willen we beleidsmakers stimuleren om meer doordachte, realistische beslissingen te maken die deel uitmaken van een bredere transitie. Dat is ook dé manier om de bevolking mee te krijgen. Zeg dus bijvoorbeeld niet dat je een kilometerheffing wilt invoeren omdat auto’s slecht zijn voor het milieu. Zeg daarentegen dat de elektrificatie van auto’s voor de deur staat, wat betekent dat we minder inkomsten zullen halen uit accijnzen op brandstof. En leg dan uit dat je op dat verlies wilt anticiperen door na te denken over een ander en beter fiscaal systeem waarbij onder andere het tijdstip van de verplaatsing en het type aandrijving mee in rekening worden genomen. Als je het bredere plaatje schetst, kan je op veel meer begrip rekenen.”

Lees de rest van het artikel dat verscheen in de nieuwsbrief van The Shift.

Lees ook de artikels over het B Corp-label waarin Ecover, Danone en Triodos aan het woord komen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!