Amsterdamse energiebedrijven willen restwarmte van datacenters koppelen aan nieuwe woonwijk

In Amsterdam onderzoeken energiebedrijven samen met het Amerikaanse Equinix de haalbaarheid van een warmtenet dat restwarmte van de datacenters van Equinix gebruikt om een nieuw te ontwikkelen woonwijk te verwarmen.

Lien Moris | 19 september 2018
Equinix Datacenter Amsterdam C Jannes Linders
Datacenter AM3 in Amsterdam
© Jannes Linders

Duizenden woningen, openbare voorzieningen, recreatiemogelijkheden … Amstel III, een gebied in Amsterdam Zuidoost waar nu vooral bedrijven en kantoren gevestigd zijn, wacht een heuse transformatie. Aan de randen van Amstel III liggen vier datacenters van het Amerikaanse Equinix, een van de grootste datacenterbedrijven ter wereld. Een vijfde datacenter is in aanbouw. Hoewel ze bijzonder energiezuinig zijn, produceren ze nog altijd veel restwarmte, zo’n 10 megawatt per datacenter.

Uitgelezen kans

“Het grootschalige gebiedsontwikkelingsproject in Amstel III is een uitgelezen kans om de restwarmte te benutten”, zegt Bob Mantel, strategisch adviseur energietransitie bij de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. “Voor de nieuwbouwwoningen die hier worden gerealiseerd is heel weinig warmte nodig. Met een vloerverwarming met een systeemtemperatuur van 30 graden kan een huis gedurende het hele jaar verwarmd worden. En dat is precies de warmte die een datacenter kan leveren.”

Keten vormen

Equinix en energiebedrijven Nuon en Engie hebben nu een subsidie aangevraagd voor een haalbaarheidsstudie naar een warmtenet dat gebruik maakt van de restwarmte uit de datacenters. Hans Schelvis, principal engineer bij Equinix: “De complexiteit ligt niet zozeer in het technische aspect, maar vooral in de vorming van een keten: een warmtebron, distributeur, een partij die de warmte kan opwaarderen, een leverancier en de aan te sluiten klanten.”

Nieuwe vorm voor energietransitie

De gemeente Amsterdam verwacht veel van de plannen, vertelt Mantel. “70 procent van alle commerciële datacenters in ons land staat in en rond Amsterdam. Als het hier niet lukt, lukt het nergens. Deze samenwerking heeft de potentie om drie belangrijke sectoren samen te brengen: energie, vastgoed en ICT. Het is daarmee een nieuwe vorm voor de energietransitie, en hopelijk een voorbeeld voor andere partijen en initiatieven.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!