Amsterdam verbiedt "fossiele reclame" in metro

Het Amsterdamse stadsbestuur bant reclame voor fossiele producten zoals vliegreizen in de metrostations. Amsterdam is de eerste stad van Nederland die reclame voor fossiele producten uit het straatbeeld wil weren.

Inès Aoun | 5 mei 2021
Amsterdam Bicycle Bridge 1790573

Reclames voor goedkope vluchten naar Barcelona of voor blinkende diesel- of benzineauto’s: ze zijn alomtegenwoordig in de stad. Maar op de meer dan driehonderd reclamepanelen in de Amsterdamse metro zijn ze niet meer te zien. Het Amsterdamse stadsbestuur weert er voortaan advertenties voor fossiele producten. Amsterdam wil tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent terugdringen. Reclame die in de stad te zien is, moet een afspiegeling van die ambitie zijn, staat te lezen in het persbericht.

De Nederlandse organisatie Reclame Fossielvrij noemt de beslissing een belangrijke stap. “Het besluit om fossiele reclame uit de metro te weren komt op een cruciaal moment in de strijd tegen de klimaatontwrichting”, zegt coördinator Femke Sleegers. “We hebben geen tijd meer te verliezen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Daar passen geen reclames bij die fossiele brandstoffen normaal houden en die klimaatverandering verergeren.”

Druk neemt toe

De beslissing van Amsterdam kadert in een bredere tendens: ook in Canada, Groot-Brittannië, Zweden en Finland zijn moties ingediend om reclame voor vervuilende producten te weren. Ook andere Nederlandse steden zeggen open te staan voor een verbod, maar zien dat liever op nationaal niveau.

Klimaatactivisten voeren ook in andere sectoren de druk op om reclame voor vervuilende producten en bedrijven te weren. Zo lijst een recent Brits rapport meer dan 250 grote sponsor- en reclamecontacten op tussen sportclubs en vervuilende industrieën zoals automerken, de luchtvaartsector of olie- en gasproducenten.

Bron: IPS, website Amsterdam

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!